Kunstcafé met Frédèrique van Duppen

Op dinsdag 19 november gaat Frédèrique van Duppen bij het Kunstcafé in Asten vertellen over de resultaten van haar onderzoek naar het oeuvre van kunstenaar Alice Ronner (1857-1957).

Het Kunstcafé begint om 20.00 uur bij café ’t Spektakel aan de Prins Bernhardstraat in Asten.

De entree is gratis.

Het Kunstcafé is een initiatief van kunstenaars die deelnemen aan de tweejaarlijkse Open Atelierdagen Deurne-Asten (OAD) om elkaar en kunstliefhebbers te ontmoeten rond een aan kunst gerelateerd thema.

Er is voldoende gelegenheid om over de inleiding na te praten en de laatste nieuwtjes op het gebied van kunst uit te wisselen. Gespreksleider is Willy Koppens.

Het Kunstcafé wordt afwisselend in Deurne en Asten gehouden.

Frédèrique van Duppen, geboren en getogen in Helmond, studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leuven. In 2018 verdiepte zij zich een jaar in Italië in de kunst van de barok. Een periode die haar bijzonder interesseert. Na haar afstuderen aan de Universiteit van Leuven (Cum Laude geslaagd) is ze aan een studie Curatorial Studies begonnen aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Toch staat 2019 in het teken van een heel ander onderwerp: een contextuele studie naar het oeuvre van Alice Ronner uit de 19e en 20e eeuw. Alice Ronner is geboren in Brussel en overleed als bijna honderdjarige in het Belgische Elsene. Zij is de dochter van Henriëtte Ronner-Knip, een bekende Nederlands/Vlaamse schilderes van vooral stillevens en dierschilderingen. Ook dochter Emma en zoon Alfred waren kunstschilder. Ze werden alle drie opgeleid door hun moeder

Deze studie naar het werk van Alice Ronner zal ook het onderwerp zijn van de afstudeerscriptie van Frédèrique van Duppen. Naar het werk van Alice Ronner, die vooral stillevens schilderde,  is nog niet veel onderzoek gedaan. Ronner exposeerde in diverse steden in België, in Parijs, Berlijn, Wenen en Chicago en tijdens WO I in Groot-Brittannië. Zij was tijdens de Grote Oorlog uitgeweken naar het Verenigd Koninkrijk. Alice Ronner was evenals haar moeder en zus lid van de Kring van Vrouwelijke Schilders in Brussel. Die Kring fungeerde als een soort van feministisch initiatief avant la lettre en organiseerde speciaal voor vrouwelijke kunstenaars exposities. De studie naar het werk van Alice Ronner past in de tijdgeest, waarin steeds meer belangstelling komt voor ook vrouwelijke schilders uit het verleden.