Dangraden bij Soo Bak-Gi

Afgelopen weekend namen drie leden van de Soo Bak-Gi-locaties Asten en Helmond deel aan de landelijke Dangraad-, oftewel zwarte band examens.

In de ochtend waren de 1e tot en met 4e Danexamens aan de beurt, ‘s middags de 5e Dangraad.

De examens werden afgenomen door een commissie bestaande uit hogere Dangraadhouders waaronder Masters met 7e en 8e Dan.

Andor Verschuren (52) begon tien geleden aan de sport en deed zondag examen voor de zwarte band/ 1e Dan. Daarvoor diende hij onderdelen te kennen zoals de tuls. Dit zijn de technische vormen; de stap-sparring, zelfverdediging en sparring die je met een partner uitvoert.

Sanne Jacobs deed examen en voor haar 3e Dan. Zij moest dezelfde onderdelen laten zien maar dan op hoger niveau, met meerdere oefeningen en een deel zelf bedacht. Tevens moet zij zich oa. verdedigen tegen stokaanvallen en bij het onderdeel breken met de vuist diende ze met de andere hand de plank zelf vast te houden.

De Soo Bak-Gi leden kregen veel lof over hun inzet en het niveau. Zij waren dan ook overtuigend geslaagd en ontvingen vol trots hun bijbehorende Dangraaddiploma.

Na bovenstaand examen was hoofdleraar van de school John van Dam aan de beurt. Hij deed examen voor 5e Dan. Hoe hoger de graad, hoe minder ‘verschillende’ onderdelen je hoeft te demonstreren. Deze heb je tenslotte in de voorgaande examens al laten zien. Zo vervielen het sparren waar Van Dam al wereldkampioen in werd, maar ook de breektesten. Wél dienden voor dit examen meerdere tuls gelopen te worden, de set stap-sparring geheel zelf bedacht te worden als ook de zelfverdediging. Deze had John opgebouwd uit aanvallen met stok, mes en pistool.

John kreeg een positieve uitslag van de examinatoren en lovende woorden voor zijn lange weg die hij bewandeld heeft om op dit niveau te komen. Vele reisuren met trainingen in Arnhem, Alphen a/d Rijn en Gennep zijn hier voor alle drie de kandidaten aan voorafgegaan.

In Asten en Helmond werden de geslaagden gehuldigd in bijzijn van leden, ouders, familie en vrienden.