Onfortuinlijk NWC voelt zich bestolen tegen RKVVO

Een curieuze én gewaagde beslissing van scheidsrechter Nelemans kostte NWC op zondag 8 december op een winderig sportpark De Heikant een verdiend punt tegen een mazzelend RKVVO: 1-0.

Bram van der Velden werd matchwinner, maar dat was hij niet geworden als de leidsman bij zijn beslissing was gebleven om de late gelijkmaker van NWC-middenvelder Timo Janssen goed te keuren.

NWC startte agressief tegen RKVVO, maar gaandeweg hielden beide teams elkaar aardig in evenwicht. De eerste kans was voor de gastheren, die via Bram van der Velden dreigend werden. De aanvaller omspeelde NWC-sluitpost Gijs Brüsewitz, maar trof vervolgens het zijnet. Het gevaar van de Astenaren kwam via Jeroen van Deursen, die afstormend op het doel de bal net te ver voor zich uit speelde en in het volgende moment na een prima kapbeweging op de jonge doelman Willem Huijbers strandde. Enigszins uit het niets greep RKVVO in minuut 36 de voorsprong na een keurige aanval. Bij de tweede paal stond Van der Velden klaar om de 1-0 binnen te schieten en dat deed hij probleemloos.

NWC werd na een redelijke beginfase eigenlijk niet meer écht gevaarlijk, en dus moest er na de pauze een tandje bij om de gelijkmaker te kunnen forceren.

Het lukte NWC wel degelijk om onrust te creëren voor het RKVVO-doel. Binnen drie minuten creëerden de oranjehemden drie doelrijpe kansen, maar alle pogingen leverden geen goal op. Eerst was het Chesron Geuns die een hoekschop van Sam Ockers op de paal kopte, daarna ging een kopbal van Niels van Horne van heel dichtbij over het doel. Tenslotte kwam Geuns bij de tweede paal een teenlengte tekort om een voorzet van Van Deursen binnen te glijden.

In deze fase had NWC de stand weer gelijk moeten trekken, want daarna beet het elftal van trainer Roel Nabuurs zich stuk op de thuisclub. Timo Janssen had een kwartier voor tijd nog wel de 1-1 op zijn schoen, maar met links knalde hij ongecontroleerd over. RKVVO loerde op de counter en moest zich vooral beperken tot verdedigen, want de voorsprong verdedigen was nog maar het enige doel. Toen NWC nog offensiever moest gaan spelen kwamen er ruimtes voor de equipe uit Oerle, die eigenlijk alleen nog via Martijn van Dijk voor het Astense doel opdoken.

In blessuretijd kreeg de wedstrijd een hectische wending en eiste arbiter Nelemans een negatieve hoofdrol op. De leidsman uit Zundert liet veel doorspelen en floot niet voor kleine overtredingen, wat het tempo in de wedstrijd ten goede kwam. Echter liet de scheidsrechter zich gek maken na de situatie die ontstond uit een laatste alles-of-niets vrije trap van NWC, waaruit de - later dus als onreglementair gekwalificeerde - gelijkmaker viel. De scherp aangesneden vrije trap van Sander van den Eijnde, waarbij iedereen inclusief goalie Brüsewitz het strafschopgebied opzocht, kwam voor de voeten terecht van Ruud Leenen. De Astense verdediger stuitte op Huijbers, maar in de rebound reageerde Timo Janssen alert door de 1-1 tegen de netten te jagen.

In eerste instantie keurde Nelemans het doelpunt goed, maar omdat de Oerlese assistent-scheidsrechter John Assmann resoluut het vlagsignaal bleef geven, besloot de leidsman toch even aan de zijlijn te gaan informeren. Nelemans raakte overtuigd door het al dan niet juiste verhaal van de clubgrensrechter en liet zich ompraten, waardoor hij de 1-1 wegens buitenspel ongeldig verklaarde en opmerkelijk genoeg dus terugkwam op zijn eerste beslissing.

Een besluit dat doorgaans niet vaak wordt genomen in het amateurvoetbal, maar NWC werd hier de dupe van en bleef op ongekend zure wijze met lege handen achter waar een puntje toch wel verdiend was geweest. Gefrustreerd en boos moesten de bezoekers de verliespartij accepteren, maar het maakt de klap er niet minder om.

Zondag 15 december doet NWC een poging om het pijnlijke en bestolen gevoel van zich te spelen, in het laatste competitieduel van 2019 thuis tegen SV Valkenswaard.

Opstelling NWC: Gijs Brüsewitz, Niels van Horne, Ruud Leenen, Martijn Henst, Sander van den Eijnde, Douwe Hurkmans, Timo Janssen, Mark Bosch, Jeroen van Deursen, Chesron Geuns en Sam Ockers (78’ Aziz Sabbar).