Astense apotheker en patiënt bij minister met landelijke primeur

In je eigen telefoon of computer veilig je gezondheidsgegevens opslaan en beheren. Dat is binnenkort mogelijk voor alle inwoners van Nederland, maar nu al voor een geselecteerde groep patiënten van de apotheek in Asten.

Zij kunnen als eersten in Nederland elektronisch hun eigen medicatieoverzicht veilig en betrouwbaar ophalen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dat heeft een van hen op donderdsg 19 december aan minister Bruins laten zien.

Een patiënt uit Asten. die al succesvol hun medicatie-overzicht heeft opgehaald in haar PGO, werd vanwege deze bijzondere primeur uitgenodigd bij minister Bruins (VWS). Mevrouw Lingg heeft de minister laten zien hoe gemakkelijk het nu voor haar is om haar eigen medicatiegegevens op te halen en te beheren met haar telefoon.

Op meerdere plekken in het land vinden deze periode zogenoemde gecontroleerde livegangen plaats, waarin het uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en patiënten met een PGO gecontroleerd op gang wordt gebracht. Daarin halen echte patiënten hun eigen gegevens op bij een bepaalde zorgverlener. De eerste gegevens zijn inmiddels succesvol opgehaald door patiënten van Alphega Apotheek Asten. Daarmee heeft Asten een landelijke primeur.

De veiligheid en betrouwbaarheid zijn te danken aan de toepassing van de afspraken die zijn vastgelegd door MedMij. MedMij is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

Apotheker Gertjan Hooijman is een voorloper. Het afgelopen jaar heeft hij zich enorm ingespannen om medicatiegegevens beschikbaar te stellen voor zijn patiënten. De Brabander vindt het namelijk helemaal niet kloppen dat zorggebruikers niet of nauwelijks kunnen beschikken over hun eigen gegevens. ‘De persoonlijk gezondheidsomgeving is dé manier om de kluwen van informatiestromen in de zorg te kanaliseren naar één overzicht voor degene die er als enige recht op heeft, namelijk de patiënt zelf’, aldus Hoijman. ‘Daarom span ik me graag in om de gegevens van mijn patiënten beschikbaar te maken voor PGO’s.’

Met deze drie maanden durende gecontroleerde livegangen wordt MedMij naar de praktijk gebracht. Uiteraard levert dit inzichten ter verbetering of aanpassing op. De livegangen gaan ook helpen om zicht te krijgen op de gebruikservaringen van patiënten en zorgverleners. Deze resultaten worden gebruikt om andere partijen zo goed mogelijk te helpen bij de uitrol en implementatie van PGO’s in Nederland.

Na afloop van de gecontroleerde livegang in Asten worden de bevindingen verzameld en wordt duidelijk of alle patiënten van de Astense apotheek hun medicatiegegevens kunnen ophalen en beheren een van de ruim twintig PGO’s met het MedMij-label.

MedMij - een initiatief van Patientenfederatie Nederland - zorgt ervoor dat iedereen die dat wil kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving. Bijvoorbeeld in een app of een website. Daarvoor moet zo’n app of site veilig kunnen communiceren met alle plekken waar de informatie opgeslagen staat. Denk aan ziekenhuis, de huisarts, het consultatiebureau en de apotheek. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en gezondheidsprofessionals.

MedMij ontwikkelt zelf geen PGO, maar stelt de spelregels op waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de systemen van zorgverleners moeten voldoen. Ook voor het onderling uitwisselen van gegevens stelt MedMij de regels op. Er zijn tegenwoordig al allerlei handige apps en sites.

Alle organisaties die aantoonbaar aan MedMij voldoen, mogen het MedMij-label gebruiken. Je komt het label tegen op apps, websites of een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Ook zie je het label bij zorgaanbieders of andere gezondheidsprofessionals. Dan weet je dat jouw gezondheidsgegevens daar veilig en betrouwbaar uitgewisseld kunnen worden en dat daarbij voldaan wordt aan de hoge eisen van MedMij.