25e Pompoendagen Asten geopend

Onder grote belangstelling zijn zaterdag 24 oktober de 25e Pompoendagen Asten geopend en van start gegaan.

Twee Museumkids, Linne en Lauren, prikten de eerste pompoenen op een klok en verfden met hulp van burgemeester Hubert Vos en directeur Jeroen van den Ingh van Rabobank Peelland Zuid een wulp. De betovering van de klokken van Museum Klok & Peel werd hiermee verbroken. De klokken klinken weer.

Wat 25 jaar geleden begon met een wedstrijd gewichten van pompoenen raden, is in 25 jaar uitgegroeid tot het grootste pompoenevenement in de Benelux. Na het welkomstwoord door bestuurslid Elly Smits, bedankt museumvoorzitter Harry van der Loo de partners van Klok & Peel en iedereen die het museum een warm hart toedraagt. Van der Loo stond stil bij de ontwikkeling van de pompoendagen in de afgelopen tijd en verheugde zich vrijwilligers van het eerste uur te mogen begroeten. Ook bedankte hij de vrijwilligers, die met veel creativiteit, inzet en onvoorwaardelijk het museum een grote dienst bewijzen. De medewerkers van Atlant, die in de afgelopen weken enorm veel werk verzetten, werden speciaal bedankt.

Dit jaar valt de Pompoenweek samen met de Rabobank Museumkidsweek. Landelijk vragen de Rabobank en Museumvereniging in de herfstvakantie aandacht voor het museale aanbod voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Met de Rabo Museumkidsweek krijgt de samenwerking van Klok & Peel en Rabobank weer een nieuwe dimensie.

In zijn speech zei burgemeester Vos trots te zijn op wat hij om zich heen zag: een evenement, in een prachtige omgeving met veel sfeer, wat er toe doet. Hubert Vos sprak zijn waardering en felicitaties voor Klok & Peel uit. Ook waren er complimenten voor de versierde rotondes in Asten en de vele activiteiten die er in de pompoenweek georganiseerd zijn. Speciale dank was er voor de organisatie, Atlant, de maatschappelijke stagiaires en de vrijwilligers van het eerste uur en beiaardier Rosemarie Seuntiëns. En ook al gelooft de burgemeester nog in sprookjes en dromen, ook hij was bereid de betovering van de klokken door de Peelheks te verbreken.

Na de officiële opening werd in een rondgang over het museumterrein door vrijwilliger Jeanette Hartjes uitleg gegeven aan de verschillende verhalen in het verhalenbos. Het uitgebeelde verhaal van de turfsteker en de plaggenhut, de bruiloft op het plein, de klokkengieterij, de witte wieven en trollen en de vogelhut; ze zijn allemaal te vinden achter in de tuin van het museum.

Op vrijdag 23 oktober vond overigens in het museum de jurering plaats van de creaties die in het museum en in de museumtuin te bewonderen zijn. De prijswinnaars werden daarna gehuldigd. Bij de wedstrijd van Groei & Bloei van de pompoenbloemstukken die tijdens de week in de grote hal te bewonderen zijn de volgende creaties in de prijzen gevallen: Eerste prijs: Toos Verdonschot met een compositie met o.a. zilveren pompoenen en natuurlijke materialen zoals turf. De tweede prijs ging naar Nelly van Heugten en Mieke Verstappen en de derde prijs naar Irene Swinkels. De eerste prijs voor de creaties buiten op het terrein ging naar het Raayland College (een mooie verrassende creatie waarbij verschillende materialen zijn gebruikt), de tweede prijs naar de Kruidendames van Klok & Peel en de derde prijs naar Groei & Bloei.

De Pompoendagen zijn dagelijks toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur en duren tot en met zondag 1 november.

Voor meer informatie en het dagprogramma kijk op www.museumklokenpeel.nl.