Vogelexcursie vanaf Buitencentrum De Pelen

Nationaal Park De Groote Peel is een overwinterplek voor veel vogels waaronder diverse ganzen en eenden soorten.

Wie wil weten welke vogels dit zijn kan op zondag 23 februari meedoen met een Vroege Vogelwandeling.

De excursie wordt begeleid door een Peelgids van Staatsbosbeheer en start om 9.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.

De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Als in het najaar de broedvogels zijn vertrokken maken ze plaats voor de ‘wintergasten’. In de winter verblijven er duizenden ganzen in de Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is daarbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden rondom het Nationaal Park bieden een rijkdom aan voedsel en ‘s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de waterplassen in het gebied. Behalve ganzen en eenden soorten zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. In het voorjaar vertrekken de vogels weer terug naar huis om te broeden. De meeste ganzen overnachten op ‘t Elfde, de grote waterplas midden in de Peel. Vroeg in de ochtend vertrekken ze in groepen en in verschillende richtingen, om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het gebied. Dit uitvliegen is een spectaculair schouwspel. Ook het geluid is overweldigend. 

Deelname kost € 6. Reserveren kan via www.staatsbosbeheer.nl/vogelspelen Let op: De route gaat deels over onverharde peelbanen die in deze tijd van het jaar modderig kunnen zijn. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Een verrekijker is natuurlijk ook aan te raden.

Wie geïnteresseerd is in vogels kan niet alleen buiten, maar ook binnen in het Buitencentrum zijn hart ophalen. In de winkel van De Pelen zijn boeken over vogels, verrekijkers, nestkasten en voederspulletjes verkrijgbaar. Bij de inpandige horeca en in de Peelboerderij (op zondag) kan je terecht voor een hapje en een drankje. Het Buitencentrum is geopend op dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen