Uilenballen pluizen en sporen zoeken in de Peel

Staatsbosbeheer zoekt speurneuzen die, samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer, op zoek gaan naar sporen in de natuur.

Want door te speuren naar sporen ontdek je welke dieren er in de Peel voorkomen. Nieuwsgierig? Doe dan mee met de Peel Ontdektocht op zondag 1 maart.

De excursie start om 14.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.

Tijdens een wandeling in de natuur is er veel te zien en te ontdekken. Zeker als je je zintuigen goed gebruikt. Dieren zijn echter vaak schuw en verstoppen zich als ze mensen zien. Of ze gaan alleen vroeg in de ochtend of ’s avonds op pad. Toch kun je er achter komen welke dieren in een gebied wonen, want alle dieren laten sporen na. Als je weet waar je op moet letten zie je die sporen overal. Sporen zoeken is verrassend en leerzaam. En als je eenmaal weet hoe het moet, doe je het overal.

Na afloop van de excursie kunnen kinderen een uilenbal pluizen. Een braakbal, ook wel uilenbal genoemd bevat voedselresten die een roofvogel niet kan verteren. Bij het uitpluizen van zo’n bal komt soms een compleet skelet van een muis of ander klein dier te voorschijn. Met behulp van zoekkaarten kom je er achter welk dier het is. Een Peelgids geeft uitleg bij dit forensisch onderzoek.

Deelname kost € 6 voor volwassenen en € 4 per kind, inclusief pluisdiploma. De excursie is 1,5 - 2 kilometer lang en de activiteit duurt, inclusief pluizen, ongeveer twee uur. Zorg voor warme kleding (die vies mag worden).

Let op: reserveren is noodzakelijk en kan online via www.staatsbosbeheer.nl/pelenspeurensporen .

Neem voor meer informatie contact op met het Buitencentrum via e-mail depelen@staatsbosbeheer.nl of tel. 0495-641497.