Ook woCom en Bergopwaarts nemen hun verantwoordelijkheid

In heel Nederland worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ook de woningcorporaties in de gemeenten binnen Metropoolregio Eindhoven (MRE) nemen hierin hun verantwoordelijkheid. Zij nemen maatregelen om het aantal contactmomenten zo klein mogelijk te houden.

De dertien woningcorporaties in de MRE bezitten ruim 100.000 woningen en bieden 250.000 inwoners met een kleinere beurs of met een zorg- en begeleidingsvraag een betaalbaar thuis.

Die positie brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Hun basisdienstverlening gaat door, maar op een andere manier, die gevolgen heeft voor de huurder.

Kantoorbezoek wordt tot een minimum beperkt. Dat betekent dat de deuren van hun kantoren gesloten zijn voor bezoekers zonder afspraak; de corporaties handelen bewonersvragen zoveel mogelijk telefonisch en per e-mail af. Daarbij doen ze een verzoek op de bewoners alleen te bellen als het spoed heeft. Ze vragen hen om begrip dat sommige werkzaamheden langer duren dan normaal.

Voorlopig worden alleen de spoedreparaties uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld gas- en waterlekkages, brand en liftstoringen. Hiervoor is elke woningcorporatie zeven dagen in de week 24 uur per dag bereikbaar.

“Voorwaarde is wel dat geen van de bewoners hoest, verkouden is of koorts heeft”, aldus een woordvoerder van de gezamenlijke woningcorporaties. “Daarnaast vragen we aan de bewoner ruimte voor de vakman om de werkzaamheden uit te voeren. Blijf op afstand. Bij voorkeur in een andere kamer.” De veranderingen in de standaard verhuurprocessen gaat ook de nieuwe huurder merken. Deze kan de woning pas bezichtigen als de oude bewoner al vertrokken is.

In de 21 gemeenten van Metropoolregio Eindhoven zijn dertien woningcorporaties werkzaam: Bergopwaarts, Compaen, Goed Wonen Gemert, Helpt Elkander, Sint Trudo, ‘thuis, Volksbelang, woCom, Woningbelang, Woonbedrijf, Wooninc., Woonpartners en De Zaligheden.

Huurders met vragen vinden meer informatie op de website van hun lokale woningcorporatie.