Drukte in de natuur tijdens start lente

Afgelopen dagen was het druk in de natuurgebieden.

Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het coronavirus. Mensen trekken er massaal op uit.

De natuur is een mooie uitvalsbasis, zeker in deze periode. Daarom zijn er verschillende maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Zo is het Buitencentrum De Pelen in natuurgebied de Groote Peel voorlopig niet open, zijn activiteiten afgelast tot 1 juni, en zijn enkele recreatieve voorzieningen afgesloten.

 

De richtlijnen van het RIVM zijn leidend voor de maatregelen die Staatsbosbeheer treft.

Plekken waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden zijn gesloten, zoals de vogelkijkhut in de Groote Peel.

Ook is, in goed overleg met andere partijen, de uitkijktoren op de Vossenberg tijdelijk afgesloten. Bij de drukste entrees van de natuurgebieden wordt extra aandacht gevraagd voor de richtlijnen van het RIVM. Zo wordt de bezoekers gevraagd om drukke plekken te vermijden en in klein gezelschap te komen.

 

Ook is het broedseizoen weer van start gegaan. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond: de lente is in aantocht.

Van 15 maart tot 15 juli zijn delen van de Peelvenen afgesloten, om rust te bieden aan broedende vogels en andere dieren. Een groot deel van de gebieden is nog wel toegankelijk. Bezoekers wordt gevraagd om zich wel aan de openstellingsregels te houden.

Zo zijn honden welkom, maar wel aangelijnd. Juist in het broedseizoen is het extra van belang dat loslopende honden niet voor verstoring zorgen. Ga tijdens een wandeling ook niet van de paden af. Broedende vogels en kalfjes van reeën kunnen zich soms verrassend dicht bij de paden bevinden.