SIRIS.nl

Gemeentelijke lijn over financiële vragen coronacrisis

Door de coronacrisis kunt u als ondernemer, zzp-er, inwoner, vereniging of maatschappelijke instelling te maken krijgen met financiële nood.

De gemeente Asten ontvangt veel vragen en verzoeken die gaan over financiële ondersteuning en over restitutie of kwijtschelding van kosten. Het gaat bijvoorbeeld over leges, huur, belastingen, subsidies en om andere verzoeken om financiële ondersteuning vanuit de gemeente.

Vanuit het Rijk zijn reeds een aantal financiële regelingen getroffen. Denk daarbij aan TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers) en TOGS (Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren oftewel de ‘4.000 euro’ regeling). Voor een compleet overzicht zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen.

Natuurlijk begrijpt de gemeente Asten de zorgen en biedt ook graag een passende oplossing.

Het is wel van belang dat ze dit zorgvuldig doet. Binnen de Veiligheidsregio is met de 21 gemeenten afgesproken om één uniforme lijn te hanteren.

Deze is als volgt:

· De gemeenten verlenen uitstel van betaling tot 1 juni 2020 en gaan geen facturen innen tot dat moment. Ze verlenen dus nu (nog) geen restitutie/kwijtschelding. Ze doen dit mede op advies vanuit branche/belangen organisaties om te voorkomen dat u uw aanspraak op bestaande Rijksregelingen misloopt.

· Over de periode na 1 juni 2020 wachten de gemeenten op meer duidelijkheid van de uitwerking van de regelingen vanuit Rijk/ Veiligheidsregio.

De gemeente Asten brengt ondertussen in kaart wat de financiële gevolgen zijn van mogelijke aanvullende maatregelen die ze als gemeente Asten kunnen treffen met inachtneming van de landelijke- en regionale lijn. Zo gauw de gemeente daar meer duidelijkheid over heeft zal zij daar over communiceren.

Op www.asten.nl worden veel vragen beantwoord. U kunt altijd contact opnemen met ons KCC via e-mail KCC@asten.nl of tel. 0493-671212.