SIRIS.nl

‘Klokken voor Amerika’ wordt online ontsloten

Het was een spraakmakend cadeau van Nederland voor Amerika. Nu is het een uitdagend project voor de Koninklijke Eijsbouts in Asten: Klokken voor Amerika.

Onder die titel wordt donderdag 30 april het boek gepresenteerd van en door dr. Diederik Oostdijk, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dat gebeurt vanwege de coronacrisis in een 20 minuten durende livestream vanuit Museum Klok & Peel in Asten. Tijdens die uitzending biedt curator dr. Luc Rombouts een ‘sneak preview’ in de in voorbereiding zijnde tentoonstelling Klokken voor Amerika in Museum Klok & Peel. De live uitzending is gratis te volgen.

De geboorte van drie nieuwe klokken

Zondag 19 april is de Amerikaans-Nederlandse vriendschapsdag gevierd. Toen werd wereldkundig gemaakt dat op vrijdag 11 april in stilte een nieuwe klok is gegoten voor het ‘Netherlands Carillon’ in Arlington bij Washington. Op korte termijn volgen er nog twee. Ze zijn/worden genoemd naar drie Amerikaanse burgers die zich in de vorige eeuw op eigen wijze hebben ingezet voor de vrijheid: George C. Marshall, Eleanor Roosevelt en Martin Luther King.

Daarmee is het project Klokken voor Amerika voor de Koninklijke Eijsbouts nog niet compleet. Bij de klokkengieterij wordt momenteel het complete Netherlands Carillon uit 1953 gerestaureerd en herstemd. Het carillon krijgt hiermee een upgrade naar een Grand American Carillon.

Museum Klok & Peel is van meet af aan bij het project betrokken. The Netherlands Carillon is namelijk een tijdscapsule van de jaren ’50, waarvan de verhalen en geheimen nu niet alleen in het boek, maar ook in een tentoonstelling onthuld worden. Achttien van de 53 klokken worden tijdelijk in de expositie gevoegd die Klok & Peel over het project Klokken voor Amerika in de maak heeft. Enkele klokken zijn ook te zien in de livestream van donderdag 30 april.

De Nederlandse ambassade in Washington heeft ter gelegenheid van de ‘Dutch-American Friendship Day’ een bijzondere video gepresenteerd. Die is te bekijken is op www.museumklokenpeel.nl/klokkenvooramerika. Daar is alle informatie te vinden over dit internationale project.

Juist nu beseffen we wat het is om in een internationale gemeenschap in vrijheid te leven. In 1953 schonk Nederland de Amerikanen als dank voor de hulp bij de bevrijding, nu 75 jaar geleden, en hun bijdrage in de wederopbouw een carillon met vijftig klokken. Een spraakmakend cadeau dat Nederland in 1952 sterk in beroering bracht. Het Netherlands Carillon was bedoeld als een symbool van internationale solidariteit. Net als de klokken in een carillon, moeten in de wereld grote en kleine landen samenwerken om een harmonieus geluid voort te brengen. Juist tijdens de huidige internationale coronacrisis is het streven van het Netherlands Carillon naar harmonie een inspirerend verhaal dat iedereen in Nederland en Amerika moet horen.

Voor het eerst zal de bizarre geschiedenis van dit unieke Nederlands oorlogsmonument voor Amerika getoond worden. In de vroege jaren '50 ging rondom dit instrument alles wat fout wat fout kon gaan. Maar nu zal het cadeau als - 'completion of a grand gift' - eindelijk vervolmaakt worden en harmonieus gaan klinken.

 

Bij de voorbereiding van de uitzending van 30 april (15.00 uur) zijn een aantal belangrijke instanties geïnformeerd, zoals de US Embassy in Den Haag, de Rijksvoorlichtingsdienst, het 4 en 5 mei Comité en de Provincie Noord-Brabant.

De komende week zal Museum Klok & Peel de livestream landelijk bekend maken. Het museum nodigt iedereen uit de bijzondere uitzending thuis mee te maken (#blijfthuis). Inschrijven voor het boek, Klokken voor Amerika (Boom Uitgevers) kan al via www.webshop-museumklokenpeel.nl/