Koninklijke onderscheiding voor Francé van Kemenade

Francé van Kemenade (66) uit Asten ontving op vrijdag 24 april de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Hubert Vos deelde dat haar telefonisch mede.

Haar verdiensten:

1972-1984: Scouting Asten. In 1972, op 19-jarige leeftijd, is Francé van Kemenade begonnen als leidster bij Scouting Asten. Tot 1984 heeft zij met veel inzet en gedrevenheid samen met andere leidsters een groep gidsen begeleid. Naast de reguliere 40 avonden door het jaar heen hield ze zich bezig met het opstellen van spelprogramma's, de jaarplanning, administratie, het bedenken en voorbereiden van activiteiten, het organiseren van weekend- en kampprogramma's, cursussen en inzamelingsacties.

1983-heden: Groei & Bloei-afdeling Asten-Someren kent maar liefst 350 leden. Er zijn zeven kerngroepen actief. De kerngroep Bloemschikken is een van de dragende pijlers van de afdeling, een uithangbord waarmee de afdeling zowel lokaal als regionaal de aandacht trekt. De kerngroep Bloemschikken organiseert of is betrokken bij een breed scala aan activiteiten, zoals cursussen, workshops, thema-avonden, deelname aan lokale, regionale en landelijke bloemschikwedstrijden, presentaties en ondersteuning bij lokale evenementen etc. Een enorme jaarlijkse klus om als bestuur van de kerngroep, bestaande uit vier leden, al deze activiteiten te laten plaatsvinden. Vanaf 1983 tot op heden is Francé lid van dit bestuur en vanaf 2009 tevens voorzitter.

Daarnaast geeft Francé al ongeveer tien jaar bloemschikcursussen voor beginners. Enthousiaste deelnemers stappen vervolgens over naar de maandelijkse thema-avonden voor gevorderden, ook onder leiding van Francé.

1986-2009: Jeugd Carnaval Asten (JCA). Van 1986 tot 2009 was Francé 23 jaar lang actief als lid van het organiserend comité Jeugd Carnaval Asten (JCA). De eerste jaren waren er geen specifieke taken voor leden. Later nam Francé het beheer van de steken en capes van de Raad van Elf op zich. Dit heeft ze grofweg 15 jaar gedaan en onder haar beheer zijn er drie keer nieuwe tenues gemaakt c.q. gekocht. Vanaf 2005 was ze daarnaast penningmeester.

2014-2019: Missiezusters Asten. Van 2014 tot 2019 deelde Francé haar kennis en vaardigheden wat betreft bloemschikken met de missiezusters in Asten en samen versierden ze vijf jaar lang elke vrijdagochtend de kapel met prachtige bloemarrangementen. Ook bij andere vieringen kon men altijd een beroep op haar doen. De zusters kregen daarnaast tuinadviezen zodat ze zelf geschikte bloemen voor de aankleding konden kweken en was ze een belangrijk sociaal contact voor de missiezusters.

2014-heden: Lid regionale commissie ZNKB. Francé is sinds de oprichting in 2014 lid van de regionale commissie Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken voor amateurs. Na 33 jaar dreigden deze kampioenschappen te stoppen. Het was Francé die het initiatief nam om een doorstart te maken, op een andere en meer vernieuwende wijze. De commissie heeft een nieuw organisatiemodel ontwikkeld, dat inmiddels ook landelijk navolging heeft gekregen. Door dit initiatief en werkwijze staan de regionale wedstrijden weer op de kaart. Na het intensieve oprichtingsjaar, waarin veel procedurele zaken en draaiboeken moesten worden aangepast, houdt ze zich o.a. bezig met communicatie, bepalen wedstrijdthema’s, begeleiding tijdens wedstrijden, begrotingen en sponsoring.