SIRIS.nl

Mantelzorgcompliment 2020 aanvragen kan vanaf 1 mei

Zorgt u langdurig en onbetaald voor iemand die in de gemeente Someren woont en die zorg nodig heeft?

Vraag dan het Mantelzorgcompliment aan.

Dit is een (financiële) blijk van waardering voor de inzet die u als mantelzorger doet. De aanvraag doet u samen met de zorgvrager. U moet uw aanvraag voor 2020 uiterlijk 1 december 2020 indienen. Let op: het mantelzorgcompliment moet u elk jaar opnieuw aanvragen.  

Mantelzorgers zijn personen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Juist in deze tijd van corona zijn mantelzorgers extra hard nodig. Misschien krijgt u er door de maatregelen als mantelzorger (nog meer) taken bij. Of staat u voor dilemma’s of u nog wel veilig op bezoek kunt gaan bij uw naaste. Misschien heeft u andere vormen van contact met uw zorgvrager. Juist in deze nare tijd zijn mantelzorgers ontzettend waardevol. 

Voor wie is het mantelzorgcompliment?

Werkt u ten minste 8 uur per week én langer dan drie maanden als mantelzorger dan komt u in aanmerking voor een compliment. U komt niet in aanmerking als u de zorg verleent vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) of omdat het uw werk is. Ook gebruikelijke zorg is géén mantelzorg. Denk hierbij aan de zorg en opvoeding van gezonde kinderen. Of uw partner helpen met het huishouden.

Houd er rekening mee dat de persoon waarvoor u zorgt in de gemeente Someren moet wonen. Woont u zelf in de gemeente Someren en zorgt u voor iemand uit een andere gemeente? Dan kunt u bij de gemeente waar de zorgvrager woont informeren naar het mantelzorgcompliment.

De hoogte van de vergoeding hangt af van het totaal aantal aanvragen dat binnenkomt bij de gemeente. Het maximale bedrag per zorgvrager is € 100. Er wordt maximaal één mantelzorgcompliment per zorgvrager verstrekt.

U kunt het aanvraagformulier vanaf vrijdag 1 mei digitaal invullen of downloaden.

Is digitaal voor u niet mogelijk? Bel dan naar het gemeentehuis met de vraag om een formulier op te sturen. Dat kan via tel. 0493-494888.