Indrukwekkende alternatieve opening Klokken voor Amerika

Museum Klok & Peel in Asten heeft op donderdagmiddag 30 april zijn organisatietalent weer eens getoond, nu met een indrukwekkende alternatieve opening van een tentoonstelling annex boekpresentatie.

Het ging daarbij om de nieuwe expositie Klokken voor Amerika, opgebouwd onder verantwoordelijkheid van curator dr. Luc Rombouts, en de Nederlandse presentatie van het gelijknamige boek, geschreven door prof. dr. Diederik Oostdijk, verbonden aan de VU in Amsterdam.

Omdat het museum vanwege de coronapandemie tot nader order is gesloten, vonden opening en boekpresentatie plaats door middel van een live-stream uitzending die kon worden bekeken via de website van het museum.

Op het eerste gezicht lijkt het een beetje raar om een nieuwe tentoonstelling te openen in een periode waarin het publiek niet kan komen kijken. Maar Museum Klok & Peel had goede redenen om de expositie, die al enkele jaren op de rol staat, volgens plan te realiseren. Daarover vertelde in de live-stream dr. Luc Rombouts, curator van de expositie. Zijn betoog in een notendop: expositie en boek zijn gekoppeld aan de restauratie van The Netherlands Carillon, het nationale geschenk dat Nederland in 1953 aan de Verenigde Staten gaf als dank voor het Amerikaans aandeel in de bevrijding van ons land - nu 75 jaar geleden - en de royale economische steun die ons land bij de wederopbouw kreeg via het Marshallplan.

Terwijl in Arlington - vlakbij Washington DC - de klokkentoren van The Netherlands Carillon voor enkele miljoenen wordt gerestaureerd, worden op ditzelfde moment in Asten bij de Koninklijke Eijsbouts de 49 klokken van deze beiaard opgeknapt, herstemd én met drie klokken uitgebreid. Rombouts: "Dat herstelproject bood het museum een gouden kans om het Nederlandse publiek weer eens te doordringen van de betekenis van onze nationale klokkencultuur. Uiteraard in de hoop dat het museum binnen niet al te lange tijd weer open mag en dat de expositie dan flink wat bezoekers zal trekken."

Voor het museum heeft ook meegespeeld dat met de expositie Klokken voor Amerika het 'oorlogsdrieluik' netjes wordt afgerond. Dat drieluik ging in 2017 van start met de expositie Klokkenroof, werd in dat jaar extra opgetuigd met Meisjes van Toen, kreeg in 2019 een vervolg met de expositie Death Valley De Peel en krijgt nu zijn bekroning.