Bevrijdingsquiz Death Valley De Peel in het kader van 75 jaar vrijheid

Museum Klok & Peel in Asten houdt op dinsdag 5 mei een online bevrijdingsquiz in het kader van de 75-jarige bevrijding van Nederland en het bevrijdingsprogramma Death Valley De Peel.

In deze quiz is een prominente rol weggelegd voor de gebeurtenissen in De Peel tijdens WOII. Nu de bevrijdingsactiviteiten op locatie niet doorgaan, brengt Museum Klok & Peel de activiteiten naar je toe.

Test je kennis en doe vanaf 5 mei, 10.00 uur, mee via de link op www.museumklokenpeel.nl.

De Peel stond in het najaar van 2019 al met meer dan honderd activiteiten stil bij 75 jaar bevrijding. Nederland is echter pas volledig op 5 mei 1945 bevrijd. Dat zou dinsdag 5 mei 75 jaar geleden zijn. Het is wederom een bijzonder moment om stil te staan bij de betekenis en impact van oorlog en vrijheid. De oorlog veranderde voorgoed het leven van veel mensen. Hun verhalen werden onze verhalen. Daarom zal Museum Klok & Peel ook in 2020 met het project Death Valley De Peel aandacht vestigen op deze bijzondere verhalen uit De Peel.

Om een indruk te krijgen van wat er zich allemaal heeft afgespeeld in De Peel tijdens WOII, kun je vanaf 5 mei de ‘Death Valley De Peel’-quiz spelen. De vragen zijn gebaseerd op de verhalen die opgenomen zijn in het boek ‘Death Valley De Peel’ van oud ED-journalist en aanjager van het gelijknamige project, Piet Snijders. Aan de basis van het boek staan de vele persoonlijke levensveranderende verhalen uit Deurne, Laarbeek, Helmond, Someren, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel en Asten die, in de schaduw van de wereldgeschiedenis, zijn ontstaan.

Dit boek is te koop in de webshop van Museum Klok & Peel.

De quiz, met meer dan 50 vragen, is ontwikkeld door de educatiewerkgroep van Museum Klok & Peel, in samenwerking met Piet Snijders.

Er is geen voorkennis nodig om mee te doen aan de gratis ‘Death Valley De Peel’-quiz. De quiz blijft ook na 5 mei beschikbaar op de site www.museumklokenpeel.nl.

Naast deze quiz vind je op de website ook andere spellen, een virtuele tour en een kleurplaat. Ook vind je er meer informatie over de nieuwe expositie over WOII; ‘Klokken voor Amerika’.

Het project Death Valley De Peel is in 2019 en 2020 de kapstok waaraan meer dan 150 herdenkings- en bevrijdingsactiviteiten in De Peel zijn opgehangen. De initiator en kartrekker van het project is Museum Klok & Peel, Asten. Het museum werkt hierin samen met zeven Peelgemeenten, Brabant Remembers en meer dan vijftig organisaties in De Peel. Samen vertellen we de verhalen door. Opdat we weten, beseffen en nooit vergeten.