Kleinzoon Schotse bevrijder zoekt kennissen van zijn opa uit Asten

Alex Anderson, kleinzoon van de Schotse bevrijder James W. Sutherland uit Thurso, graafschap Caitness in het uiterste noordoosten van Schotland, is op zoek naar een Astense familie die zijn opa heeft gekend.

Opa Sutherland heeft in de jaren '80 van de vorige eeuw nog uitgebreid met de betreffende familie gecorrespondeerd. Na Sutherlands overlijden zijn deze brieven verdwenen of zoekgeraakt. Alex Anderson wil het contact nu graag herstellen.

James W. Sutherland diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als chauffeur van een Bren Gun Carrier bij de 2nd Glasgow Highlanders, onderdeel van de 15e Schotse Divisie. In de late herfst 1944 hielp hij Asten en Liessel voor de tweede keer te bevrijden toen de Duitsers bij hun tegenaanval vanuit Meijel dreigden door te breken richting Helmond.

Hoewel Sutherland in eigen familie nooit veel over de oorlog sprak, vertelde hij wel over zijn verblijf eind 1944 in de buurt van Asten, aldus kleinzoon Alex Anderson. Sutherland op zijn beurt lijkt ook indruk te hebben gemaakt. Volgens Anderson zocht een familie uit Asten begin jaren '80 via een oproep in een lokale Schotse krant - de Caithness Courier of de John O'Groat Journal - hernieuwd contact met zijn opa. Daarbij stond ook een foto van zijn opa met twee meisjes uit de betreffende familie. James Sutherland had op de oproep gereageerd en vervolgens zou hij jarenlang met de betreffende familie hebben gecorrespondeerd.

Alex Anderson probeert momenteel de puzzel van zijn opa's oorlogsbelevenissen te reconstrueren. Hij wil graag weten hoe het nu met zijn opa's kennissen gaat en is ook op zoek naar foto's van Britse troepen, die in die tijd in Asten verbleven.

Als de gezochte personen willen reageren kan dat rechtstreeks via het e-mailadres a.anderson83@talktalk.net.

Aangezien het bemiddelingsverzoek was gericht aan het project Death Valley De Peel van Museum Klok & Peel wordt een kopie naar j.brouwers@museumklokenpeel.nl zeer op prijs gesteld.