SIRIS.nl

Coronarichtlijnen: handreiking voor vrijwilligersorganisaties

De maatregelen rondom corona versoepelen meer en meer, ook voor de organisaties en verenigingen die met vrijwilligers werken.

ONIS Vrijwilligerscentrale is heel benieuwd welke vragen er rondom dit thema bij de organisaties en verenigingen leven.

De vrijwilligerscentrale geeft alvast wat tip bij het weer opstarten van het vrijwilligerswerk:

Je moet ervoor zorgen dat iedereen zich aan de richtlijnen van de overheid kan houden.

Dit doe je door eigen richtlijnen op te stellen voor vrijwilligers, betaalde medewerkers en deelnemers zodat besmetting met het virus zoveel mogelijk wordt voorkomen.

De belangrijkste voorwaarde voor iedereen is en blijft: Heb je klachten? Blijf thuis!

Voor vrijwilligersorganisaties is door Vereniging NOV en Movisie een handreiking gemaakt met een toelichting die je kunt gebruiken voor het opstellen van eigen richtlijnen. De handreiking zie je onder dit bericht in het document.

Deze handreiking volgt de richtlijnen van het RIVM. Belangrijk daarin is dat mensen afstand kunnen houden. Dat is vertaald naar afstand in ruimte (1,5 meter) en in tijd (tijdslot voor ontmoetingen). Verder zullen organisaties de basisvoorwaarde moeten bieden zodat iedereen zich aan de hygiënemaatregelen kan houden (bijvoorbeeld handen wassen en schoonmaken).

Wanneer maatregelen van de overheid verder versoepelen zal dat ook gevolgen hebben voor de eigen richtlijnen van de organisaties. De handreiking en de toelichting zullen dan ook worden aangepast.

Kijk daarom regelmatig voor updates op: https://www.vrijwilligerswerk.nl/themas/coronaoverzicht_nws/1669001.aspx.