VVV Asten houdt vier rondleidingen

VVV Asten houdt deze zomer een viertal rondleidingen onder leiding van een deskundige gids; klokkendorp Asten, Heilige Maria Presentatiekerk, Molen De Oostenwind en Kasteel Asten-Heusden.

Mocht je op zoek zijn naar een leuke invulling voor bijvoorbeeld een familiedag of personeelsuitje dan ben je bij de VVV Asten aan het juiste adres. 

Rondleiding door het klokkendorp Asten

In de vijftiende eeuw woont in het centrum van Asten een man die zich Jan die smet vander Diesdunc noemt, naar een gehucht bij Asten. Bijna zes eeuwen later zijn de sporen van Jan nog steeds aanwezig. In de kerk van de Heilige Maria Presentatie hangt een luidklok uit 1447, waarop deze naam staat. Als herinnering aan de historische Jan is op het Koningsplein een beeld van hem geplaatst. Hier start een wandeling door het dorp die je kunt maken onder leiding van een VVV-gids of aan de hand van een rijk geïllustreerde brochure.

In de kerk hangt een carillon met 57 klokken, bijna allemaal gegoten door Koninklijke Eijsbouts, een klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken uit Asten. Ieder kwartier hoor je als je door het centrum loopt een melodie van het automatische klokkenspel. Op markt- en feestdagen wordt het carillon bespeeld door een beiaardier. Dat geeft een bijzondere sfeer in dit klokkendorp.

Ken je het verhaal van de fabrikantenfamilie Bluyssen uit Asten?  Zij bezat in de Julianastraat een boter- en margarinefabriek en handelde in kruidenierswaren en textiel? Weet je waar de smid paarden besloeg en waar de tram vroeger reed? Als je daar nieuwsgierig naar bent, is het een leuk idee met vrienden of familie een rondwandeling door Asten te maken onder leiding van een VVV-gids. Je kunt jeugdherinneringen ophalen aan de hand van markante plekken in het dorp.

Normaal gesproken bedraagt het maximum aantal personen 20-25 per gids (er zijn meerdere gidsen beschikbaar). Maar in verband met het coronavirus geldt een maximum van 10 personen per gids. De rondleiding duurt 1½ uur.

Rondleiding door de Heilige Maria Presentatiekerk

Aan het einde van de 19de eeuw is Asten een tamelijk rijk dorp met veel fabrieken en welgestelde notabelen. Tijd voor een nieuwe kerk vindt pastoor L.J. van de Mortel. Tussen 1896 en 1898 wordt de kerk gebouwd in de toen moderne neogotische stijl. Onder leiding van architect Caspar Franssen uit Roermond komt het indrukwekkende bouwwerk tot stand. Er wordt natuurlijk gezegd dat zij de mooiste is van alle circa 25 kerken die Franssen in Brabant bouwde. Of dat waar is, kun je met eigen ogen zien. Tijdens een rondleiding met een VVV-gids hoor je ‘alles’ over de circa 125 levensjaren van de kerk, over de verstopte schilderingen die in 2019 tevoorschijn zijn gekomen, over het hoofdaltaar van Hendrik van der Geld (1838-1914) uit Boxtel en de kruiswegstatie van Frans Knirsch (1920) uit dezelfde plaats.

Tot de inventaris van middeleeuwse kerk behoren de beelden van de calvariegroep (1480-1490) en een gepolychromeerde voorstelling van de heilige Apollonia (1525-1530). De tang in haar rechterhand is een verwijzing naar deze beschermheilige van tandartsen. De beelden kregen een ereplaats in het huidige gebouw.

Natuurlijk toont de kerk naast de bloei van het Rijke Roomse Leven uit haar ontstaansperiode, ook de schade van de Tweede Wereldoorlog en de veranderingen in de liturgische gebruiken sinds het Tweede Vaticaans concilie. Kortom een bezoek aan deze kerk onder leiding van een gids is zeker de moeite waard.

Normaal gesproken bedraagt het maximum aantal personen +/- 20 per gids (er zijn meerdere gidsen beschikbaar). In verband met het coronavirus geldt een maximum van 10 personen per gids. De rondleiding duurt 1 tot 1½ uur.

Rondleiding Molen De Oostenwind

De molen in Asten is een zogenaamde standerd- of standaardmolen, het oudste type molen in ons land dat door wind wordt aangedreven. De standaard, midden in de molen draagt het houten huis van de molen. Het huis (de kast) is draaibaar rondom de standerd. Dit draaien is nodig om de wieken naar de wind te zetten.

Hoe oud de molen is, is niet precies bekend, maar in de standerd is het jaartal 1506 te vinden en volgens oude geschriften stond er ook vóór die tijd al een windmolen. De molen behoorde tot 1953 aan de Heren van Asten. Toen pas werd hij verkocht aan de molenaar. Tot die tijd was de molen ook dagelijks in gebruik.                                              

In 1716 werd de molen een zogenaamde ban- of dwangmolen. Dit wil zeggen, dat op straffe van een forse boete, elke ingezetene van de Heerlijkheid Asten verplicht was zijn graan op deze molen te laten malen. Het “molster” (maalloon) van de molenaar bedroeg toen 1/24 deel van het te malen graan, later werd dit 1/16 deel. Uit een zogenaamde ‘presatie’ (taxatie bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst) van het begin van de vorige eeuw blijkt dat de huidige houten bovenas dateert van 1806. Nadat de molen in 1962 geheel gerestaureerd was, werd hij in 1970 door een felle brand zwaar beschadigd. In de periode 1973 tot 1975 werd hij geheel opnieuw opgebouwd en op een belt (kunstmatige heuvel) geplaatst

De molen droeg nooit een naam, maar heeft in 2006, bij de viering van het 500-jarig bestaan, de naam De Oostenwind gekregen. De molen heeft een zogenaamd ‘Oudhollands’ wieksysteem en het gevlucht (de vier wieken bestaande uit twee stalen roeden) heeft een lengte van 25,96 m.

Er is nog slechts één koppel maalstenen in de molen aanwezig, het andere koppel is aan het begin van de vorige eeuw verwijderd om meer opslagruimte te verkrijgen. Vroeger werd er met deze molen hoofdzakelijk rogge en ook wel boekweit gemalen.

Meer informatie op www.molendeoostenwind.nl

Normaal gesproken bedraagt het maximum aantal personen 20-25 personen. In verband met het coronavirus geldt een maximum van 10 personen per rondleiding. De rondleiding duurt 1 uur.

Zomeravondrondleidingen Kasteel Asten-Heusden

Aan de rand van de Peel, verscholen achter weelderige begroeiing liggen de romantische restanten van het meer dan 600 jaar oude kasteel van Asten. De idyllische ruïne roept een bewogen verleden op van ontginningen, oorlogen en heksenvervolgingen. De laatste oorlog is het kasteel noodlottig geworden, in 1944 vindt er een aanslag op het kasteel plaats waarbij het gebouw tot ruïne is verworden. De burcht mag dan ten onder gegaan zijn, de voorburcht staat er nog in haar volle glorie en is al de eeuwen dat ze bestaat voortdurend bewoond geweest. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw waren het boerenbedrijven en op dit moment biedt het onderdak aan ongeveer een vijftigtal bewoners.

Altijd al benieuwd geweest naar het leven van kasteelheren of de heksenvervolging? Kom dan naar de kasteelruïne in Asten-Heusden tijdens de zomeravondrondleidingen. Deze vinden plaats op alle donderdagavonden in juli en augustus. De rondleidingen starten om 19.00 uur en aanmelden via www.kasteelasten.nl  Deze zomeravondrondleiding duurt 1½ uur en kost € 4,50 per persoon. Kinderen tot en met 7 jaar gratis.

Ook groepsrondleidingen behoren tot de mogelijkheden; de kasteelgidsen nemen je graag mee op ontdekkingstocht door de prachtige kasteelruïne.

Voor de groepsrondleidingen geldt een minimum van 10 personen of een minimumprijs van € 45 per rondleiding. Normaal gesproken bedraagt het maximum aantal personen 20-25 personen per gids (er zijn meerdere gidsen beschikbaar). Ijn verband met het coronavirus geldt een maximum van 10 personen per rondleiding. De rondleiding duurt 1 tot 1½ uur.

Voor alle vier de rondleidingen geldt een prijs van € 4,50 p.p. met een minimumbedrag van € 45.

Reserveren kan via VVV Asten; tel. 0493-692999 of e-mail winkel@vvv-asten.nl.