Pompoendagen gaan door, maar met veel minder bezoekers

De Pompoendagen in Museum Klok & Peel in Asten gaan door en wel van zaterdag 17 tot en met zondag 25 oktober.

De editie 2020 wordt sterk aangepast om te voldoen aan de coronarichtlijnen. Dit betekent onder andere dat er veel minder bezoekers zullen zijn.

De medewerkers en vrijwilligers doen onverminderd hun best om de bezoekers te overrompelen met een bont scala aan herfstkleuren, met pompoenen en kalebassen in vele soorten en maten. Ze willen de kwaliteit bieden die de bezoekers gewend zijn.

Bezoekers, die zeker willen zijn van een plek, kunnen die vanaf 1 oktober, 12.00 uur, reserveren via de website van het museum: www.museumklokenpeel.nl.

Het besluit om de 30e editie van de Pompoendagen door te laten gaan is genomen vanuit de overtuiging dat het museum met gezamenlijke inspanning daadwerkelijk in staat is om op de ruime museumlocatie een coronaproof editie te organiseren.

Daartoe is in samenspraak met de gemeente Asten en op basis van de RIVM-richtlijnen speciaal voor de Pompoendagen een uitgebreid coronaprotocol opgesteld.

De afspraken in dit protocol worden op het evenement toegepast nog bovenop de nu al geldende coronamaatregelen in en om het museum.

De belangrijkste aanpassing is deze: er kunnen kaartjes worden gereserveerd tot 250 bezoekers. Dat is minder dan een kwart van het gemiddeld aantal bezoekers per dag in de voorgaande jaren.

Alleen bij goed weer (als er géén zware buien en windstoten worden voorspeld) kan het museum opschalen tot maximaal 650 personen en moeten de extra bezoekers een kaartje kopen bij de kassa.

Daarnaast vinden o.a. aanpassingen plaats in de routing en looprichtingen. In de museumtuin zal een toiletunit worden geplaatst om het toiletbezoek zo veel mogelijk te spreiden. Er zullen ‘coronacoaches’ worden ingezet die helpen om de RIVM-richtlijnen na te leven.

Het museum vindt het juist in deze tijd belangrijk om bezoekers op een verantwoorde manier met elkaar te verbinden en de kans te bieden te genieten van natuur en cultuur.

Corona legt weliswaar beperkingen op, maar hoeft de mensen niet helemaal lam te slaan. De tegenslag onder ogen zien en op aangepaste wijze volhouden tot er weer betere tijden aanbreken, dat is het devies.

Het thema van de aanstaande Pompoendagen is tweeledig. Allereerst wordt duidelijk gemaakt dat het om de 30e editie van dit herfstfestijn gaat. Het museum heeft daarmee een traditie in huis waar het trots op is en wil dat laten zien.

Daarnaast sluit de 30e editie zoals de laatste jaren gebruikelijk aan op het inhoudelijke programma van het museum. Het thema ‘We’ll meet again’ verwijst naar The Netherlands Carillon en de expositie 'Klokken voor Amerika' die nu in Museum Klok & Peel de blijvende verbondenheid tussen Nederland en Amerika onderstrepen. Daar kun je wat mee op een pompoenenfeest dat creativiteit hoog in het vaandel heeft.

Omdat dit jaar minder mensen zullen worden toegelaten bestaat de kans dat de gewenste dag voor een bezoek volgeboekt is.

Bezoekers die zeker willen zijn van een kaartje kunnen hun bezoek vanaf 1 oktober, 12.00 uur, reserveren via www.museumklokenpeel.nl.

Bekijk deze website ook voor meer informatie over de Pompoendagen en de toegangsprijzen.