Extra lange excursie in Nationaal Park De Groote Peel

Op zondag 4 oktober kan je genieten van een dagwandeling in Nationaal Park De Groote Peel.

De Peelgids van Staatsbosbeheer heeft een route van 12 tot 15 kilometer uitgestippeld die onder meer naar de uitkijktoren Het Belfort aan de Vossenberg en langs de grote waterplassen van dit hoogveengebied loopt. Na afloop staat bij het buitencentrum de koffie/thee met vlaai klaar. De excursie start om 10.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospeldijk.

De Groote Peel is het kleinste nationaal park van Nederland. Toch kan je er uren wandelen en genieten van de prachtige natuur. Het landschap is weids en open met veel waterplassen, heide en kleine stukken bos. Het gebied is onder meer bekend om zijn vogelrijkdom maar ook vanwege zijn rijke cultuurhistorie. In de Peelstreek is vroeger namelijk turf gestoken. De sporen van dit turfstekerverleden zijn nog goed zichtbaar in het landschap.

De dagwandeling start om 10.00 uur bij het buitencentrum De Pelen, het bezoekerscentrum van De Groote Peel. Het eerste deel van de wandeling loopt door de ‘Paardenbegrazing’, de zandrug aan de Oostzijde van het gebied. Na ongeveer 5 kilometer komt een grote toren, het Belfort bij de Vossenberg in zicht. Vanaf de 22 meter hoge uitkijktoren kan je genieten van een weids uitzicht over het Peellandschap. Daarna via een route, dwars door het gebied, terug naar het buitencentrum.

Deze excursie is een aanrader voor iedereen die van de natuur en van lekker lange wandelingen houdt. Onderweg krijg je informatie over het ontstaan, de natuur en de cultuurhistorie van De Groote Peel, maar wandelen staat voorop.

De excursie duurt 4 à 5 uur. Deelname kost € 11, inclusief koffie/thee met vlaai bij De Pelen na afloop. Reserveren is noodzakelijk en kan via www.staatsbosbeheer.nl/dagjestappendepeel.

Denk aan het meenemen van een eigen lunchpakket en (warm) drinken. Warme kleding, waterdichte, stevige schoenen zijn zeker aan te raden.