Tentoonstelling Klokken voor Amerika in Andere Tijden

De tentoonstelling Klokken voor Amerika in Museum Klok & Peel in Asten komt op zaterdag 17 oktober in het tv-programma Andere Tijden.

 De uitzending begint om 20.35 uur op NPO2.

Het moet iets groots en bijzonders worden, ons dankbaarheidsgeschenk aan de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl Koningin Juliana zich klaarmaakt voor haar staatsbezoek aan Amerika, buigt in Nederland een commissie zich over een passend cadeau voor de bevrijders en gulle gevers van de Marshallhulp. Het wordt een carillon dat bestaat uit 49 klokken. Het instrument waarbij het kleinste klokje net zo belangrijk is als de grote klokken, is symbolisch voor de positie waarin Nederland zichzelf graag ziet begin jaren vijftig. Samen met de andere landen zullen we in harmonie klinken.

De geschiedenis van The Netherlands Carillon in Washington is een geschiedenis vol hoop en goede wil, maar ook een geschiedenis vol blunders. En dit leidt ertoe dat ons nationale cadeau - het rijkelijk versierde carillon - letterlijk altijd vals geklonken heeft. Nu het carillon sinds december 2019 in Nederland terug is om gerestaureerd en tevens nu echt goed gestemd te worden, heeft het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) een special gemaakt waarin de restauratie van de klokken gevolgd wordt en tevens de onstuimige geschiedenis van het carillon tot leven komt. Het bevat klokken die kwijt zijn, klokken die vals zijn, ruzies over betalingen en lobbyende ambassadeurs.

In de uitzending loodst onderzoeker Diederik Oostdijk de kijker langs documenten en personen die onderdeel zijn van de geschiedenis van het carillon. Intussen zien we hoe het restaureren van de klokken en het gieten van drie nieuwe klokken in zijn werk gaat. Een schitterend staaltje vakmanschap bij ’s werelds grootste klokkengieterij, Koninklijke Eijsbouts in Asten.

En dan blijkt het Amerikaanse deel van de restauratie - de klokkentoren - veel duurder uit te vallen en gaat de geplande terugtocht van de klokken per schip naar Amerika niet door. En terwijl de Amerikanen fondsen bij elkaar zoeken, staan de klokken voorlopig werkeloos te wachten op het volgende hoofdstuk in de rumoerige geschiedenis van The Netherlands Carillon.