Nieuwe strengere maatregelen tegen coronavirus

Op dinsdag 13 oktober waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op tv tijdens een persconferentie over de te nemen strengere regels tegen het coronavirus.

De regels gelden vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur.

De regels gelden minstens twee weken. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

Nieuwe regels voor groepen

Ontvang thuis maximaal drie gasten per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

In een ruimte binnen mogen maximaal dertig mensen samen zijn. Kinderen tellen mee.

U mag met een groep van maximaal vier mensen samen afspreken. Of met alle mensen die bij uw huishouden horen. Bijvoorbeeld in een bioscoop. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Buiten mogen maximaal vier personen samen zijn. Of alle mensen die bij één huishouden horen. Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.

Nieuwe regels voor het dagelijks leven

Thuiswerken

Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV. In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

Cafés en restaurants gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk.

Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.

Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

Evenementen gaan niet door met uitzondering van markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, 
bioscopen en theaters, wedstrijden, betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties. 

In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Nieuwe regels voor sporten

Sporten mag alleen op 1,5 meter afstand van anderen.

Sport alleen. Of in een team van maximaal vier mensen.

Wedstrijden zijn niet toegestaan. Dit geldt voor mensen van 18 jaar en ouder. De sportregels gelden niet voor kinderen tot 18 jaar. Zij mogen wel in grotere teams sporten off wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.

Sportkantines zijn gesloten.

Douches en kleedkamers zijn gesloten.

Nieuwe regels voor reizen

Ga zo min mogelijk op reis.
Gaat u wel op reis? Blijf dan zoveel mogelijk op uw vakantieadres. Bijvoorbeeld in uw vakantiehuisje.

Op reis naar het buitenland Volg altijd de reisadviezen als u naar het buitenland wilt gaan. De reisadviezen staan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Niet vergeten

Houd altijd 1,5 meter afstand.
Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
Nies en hoest in uw elleboog.
Was vaak uw handen met zeep.
Draag een mondkapje waar dat moet.
Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
Werk zoveel mogelijk thuis.