150 Uur werkstraf voor bestuurder hoogwerker

Tegen de man, die op 3 mei 2016 de hoogwerker bestuurde tijdens het fatale ongeval in Zaltbommel, is door de rechtbank in Zwolle een werkstraf van 150 uur geëist.

Bij het ongeval kwamen Jos Relou (61) en Bart Vink (63) uit Someren om het leven. Remco van Bogget (toen 24) raakte zwaargewond. De drie mannen waren bezig met het ophangen van een spandoek aan een hotel in aanbouw toen de bak van een verreiker afbrak. 

Justitie verwijt de verhuurder van de machine, Van Herwijnen, onvoorzichtig handelen. De verreiker was sinds 2013 niet meer gekeurd. Tevens was niet (voldoende) gecontroleerd of de hydraulische stift voor het aankoppelen van de werkkooi goed functioneerde.

Justitie eiste een werkstraf van 220 uur tegen de machineverhuurder en een geldboete van € 30.000 tegen werkgever Wijnen Bouw.

Justitie vindt dat Wijnen Bouw onder meer in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet heeft gehandeld. De veiligheid op de bouwplaats was niet in orde. Er zijn onvoldoende sterke en grote vangnetten op doelmatige plaatsen gebruikt. Ook de vanglijnen waren niet in orde.

Wijnen heeft zijn drie werknemers bovendien onvoldoende ingelicht over de werkzaamheden en de daaraan verbonden risico’s. 

Dit meldt De Gelderlander.