SIRIS.nl

Vastenactie 2.0 voor projecten in Kenia, Malawi en Roemenië

De Franciscusparochie Asten-Someren houdt de komende weken de Vastenactie 2.0.

In maart en april had de parochie de vastenactie op het programma staan. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Er werd minder geld opgehaald dan in 'normale' tijden.

De parochie wil de mensen van de drie uitgezochte goede doelen niet in de steek laten en daarom is de Vastenactie 2.0 in het leven geroepen.

De parochie steunt de volgende projecten:

1. Uitbrei­ding school in Ogembo (Kenia)

De oud-Heus­dense pastoor Tonnie van Steen was de grote inspirator voor de M.O.V.-groep, die reeds vele jaren een scholen­pro­ject in de Keniaanse stad Ogembo onder­steunt dat ver­zorgd wordt door de Indonesische ‘PRR (Puteri Reinha Rosario) Sisters’. Dankzij de fi­nan­ciële bijdragen van de M.O.V.-groep en óók van Stich­ting ‘Een Aarde’ werd er in de afgelopen jaren in Ogembo een basis­school gebouwd. Met de verleende steun werd daarbij ook een water­voor­zie­ning ge­rea­li­seerd en onlangs werd er bij de school een keuken geopend. Het aantal aanmel­dingen voor de school is in de laatste periode zo fors gestegen, dat de school niet meer kan voldoen aan de vraag naar onder­wijs. De zusters vragen daarom om een fi­nan­ciële onder­steu­ning om de uitbrei­ding van de school moge­lijk te maken.

2. Lesma­te­ri­aal basisedu­ca­tie vol­was­se­nen in Misuku (Malawi)

De stich­ting Misuku-Malawi zet zich vanuit Neder­land al jaren in voor het Afrikaanse land Malawi, één van de armste lan­den ter wereld. Het inkomen per hoofd is slechts 1,13 dollar per dag. In het dorpje Misuku heeft de stich­ting reeds klaslokalen aan­ge­bouwd bij een middel­ba­re school en deze ook ingericht. Daarbij zijn er op dit school­ge­bouw zonnepanelen geplaatst om in elektrici­teit te kunnen voor­zien. Ver­vol­gens is er een hostel gebouwd waar meisjes die ver van school wonen de door­de­weekse dagen mogen over­nach­ten. Vanuit de Vastenaktie hebben wij enkele jaren gele­den ook onze bijdrage geleverd in de reali­sa­tie van toiletblokken die gebruikt wor­den door het hostel en de school zelf. De stich­ting vraagt dit jaar wederom om een fi­nan­ciële bijdrage: ditmaal voor vol­was­se­nenedu­ca­tie in de avonduren.

3. Renovatie eet­ka­mer en aanschaf wasdro­ger (beide in Roemenië)

Reeds enkele jaren onder­steunt de Vastenaktie de Stich­ting Caritas Catholica Oradea in Noordwest-Roemenië. Deze stich­ting zet zich op sociaal gebied veelzij­dig in. Zo ook voor mensen die medische zorg hard nodig hebben. In 1995 werd in de stad Oradea het bejaar­den- en ver­pleeg­huis Sint Martinus geopend. Momenteel telt dit huis 36 bewoners, waar­van de meesten intensieve verple­ging nodig hebben. De eet­ka­mer in dit huis heeft een be­lang­rijke sociale functie. Maar door het intensieve gebruik is momenteel renovatie hard nodig. Daar­naast zit men in het ver­pleeg­huis Sint Antonius in de stad Marghita verlegen om een wasdro­ger. Omdat bewoners en bed­den­goed regel­ma­tig verschoond moeten wor­den, wor­den de wasmachines intensief gebruikt. Om ver­vol­gens de vele was goed te kunnen laten drogen is een wasdro­ger onontbeer­lijk.

De financiële bijdrage voor de Vastenactie kunt u storten op rek.nr. NL.13.RABO.0327.494.131 t.n.v. Franciscusparochie Asten-Someren inzake MOV, Vastenactie 2.0.