SIRIS.nl

Bericht van burgemeester Hubert Vos

Beste inwoners van Asten,

Een maand geleden sprak ik in een open brief nog de hoop uit dat, als we ons allemaal stringent aan de maatregelen zouden houden, we een mogelijke terugkeer naar de situatie van maart/april konden voorkomen. Helaas moeten we constateren dat dit niet het geval is.

In heel Europa lopen de besmettingscijfers op. In het ene land wat meer dan het andere. Nederland behoort nu tot de koplopers wat betreft het aantal besmettingen. Ook in Asten lopen de cijfers hoger op. In een week tijd is het aantal besmettingen bijna met de helft gestegen.

De ziekenhuizen stromen weer langzaam vol, zodat ernstig zieken langer moeten wachten om behandeld te kunnen worden. De druk op het zorgpersoneel groeit. Deze ontwikkeling zorgt voor toenemende angst en ongerustheid bij kwetsbare mensen en het zorgpersoneel.

Er is momenteel sprake van een aanzienlijke verzwaring van maatregelen, zelfs tot het risiconiveau van een ‘gedeeltelijke lockdown’. Dit betekent dat het kabinet dinsdag 13 oktober 2020 een zwaar pakket van maatregelen heeft genomen, dat ons allemaal raakt, maar zeker de horeca, de verenigingen, de organisatoren van evenementen, samenkomsten en dergelijke.

Dit heeft grote consequenties voor de evenementen als carnaval, Sinterklaas, sportwedstrijden, e.d.
We zien dat organisatoren daarvan hun verantwoordelijkheid hebben genomen en nog steeds nemen en hun plannen intrekken of aanzienlijk wijzigen.
Het besef van urgentie en het belang van gezondheid staan in onze gemeenschap buiten kijf, althans bij verreweg de meeste mensen. Helaas niet bij iedereen en dat is kwalijk, want gedrag is de belangrijkste oorzaak dat we in een gedeeltelijke lockdown zijn beland.

Het coronavirus moet volgens de Minister-President worden platgeslagen. Iedereen is verantwoordelijk voor de nakoming van de regels, waaronder de komende plicht tot gebruik van een mondkapje, en de gemeente zorgt voor de strikte handhaving daarvan.

Net als u ben ik bezorgd wat de nabije maanden ons gaan brengen.

Maar er gloort ook licht. Ik heb de overtuiging dat we de neerwaartse spiraal kunnen doorbreken wanneer we ons allemaal verantwoordelijk gedragen en gedrag laten zien dat getuigt van saamhorigheid en de wil om samen het virus eronder te krijgen. Dat is ons enkele maanden geleden namelijk ook gelukt.

En als dat nu weer en goed lukt, is de tijd tot het vaccin beter door te komen.

Afsluitend wil ik iedereen heel veel kracht en sterkte toewensen de komende periode, in het bijzonder ook de mensen die werkzaam zijn in de zorg, in het onderwijs, politie en handhaving en in andere vitale beroepen.

Ik reken op uw medewerking.

Burgemeester H.G. Vos