SIRIS.nl

Tentoonstelling 'In de ban van de Aa' van Emelie Jegerings en Jolanda Tielens

Begin 2020 startten de Deurnese kunstenaars Emelie Jegerings en Jolanda Tielens met een bijzonder kunstproject: twee en een half jaar lang volgen ze het stroomgebied van de Aa, van Ospeldijk tot aan ’s-Hertogenbosch en leggen wekelijks schilderend en fotograferend hun belevingen vast.

Het eindresultaat zal te zien zijn in de tentoonstelling 'In de ban van de Aa', van mei tot en met september 2022 in de ateliers van De Wieger.

De kunstenaars zijn in alle jaargetijden rond de Aa en haar zijtakken te vinden, waar ze kleine schetsen aan de waterkant maken. Weer, wind, lentebloesem, vogels, insecten ..., de kunstenaars laten zich leiden door de ontwikkeling van de natuur rond de Aa. De foto’s en schetsen dienen bovendien als inspiratie voor het maken van grotere ‘studio’ werken, die straks ook in De Wieger te zien zijn.

De Aa is een oeroude rivier, waarschijnlijk ontstaan na de laatste ijstijd. De Romeinen bouwden al nederzettingen langs de rivier en in de Middeleeuwen stonden er vele kastelen. Uit de vruchtbare grond rond de rivier werd turf gewonnen. Aan het begin van de twintigste eeuw werd besloten het water te kanaliseren, om zo overstromingen te lijf te gaan. Tegenwoordig meandert de rivier gelukkig weer zo oorspronkelijk mogelijk door het Brabantse landschap.

De vrije stroom van de rivier heeft een positieve weerslag op de natuur en recreatie rond het gebied. En het levert de kunstenaars volop inspiratie en mooie beelden op. Zo wandelen de vrouwen in oktober 2020 in vijf dagen van Ospeldijk via Helmond, Veghel en Berlicum naar ’s-Hertogenbosch, een traject van zo’n tachtig kilometer. Een week wandelen, schilderen, fotograferen, nog niet wetend of het pad langs de Aa overal toegankelijk zal zijn en ontdekken welke plekken uitnodigen om terug te komen.

In de ban van de Aa kan gezien worden als een vervolg op Peel in licht, waarin Jegerings met Catharina Driessen het Peellandschap verbeeldde. In beide projecten speelde het water een belangrijke rol. Hoe In de ban van de Aa zich verder ontwikkeld is voor Jegerings en Tielens nog een open vraag. Ze volgen immers de natuur, die onvoorspelbaar is en haar eigen gang gaat.

Benieuwd welke ontdekkingen de kunstenaars doen en wat voor moois ze op hun wandelingen tegenkomen?

De loop van het project is te volgen via de www.dewieger.nl en https://jolanda.tielens-aarts.nl/plein-air-de-aa en https://emeliejegerings.nl/in-de-ban-van-de-aa/. Daarnaast worden regelmatig filmpjes en foto’s geplaatst op Instagram, Facebook en LinkedIn. Ook is er een blog https://indebanvandeaa.blogspot.com/.