Nederland Leest 2020

In november gaat ons land met elkaar in gesprek over één boek: Nederland Leest.

Dit jaar is dat ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ van Judith Koelemeijer. Deze moderne klassieker is voor 18+ leden van de bibliotheek vanaf 1 november gratis op te halen bij de vestigingen in Asten, Deurne, Helmond en Someren.

Bibliotheekleden kunnen het actieboek bovendien gratis als e-book of luisterboek downloaden via de online Bibliotheek app. Ben je geen lid van de bibliotheek? Schrijf je nu in en je krijgt het boek cadeau.

Op scholen zullen de gesprekken gaan over ‘Dwars door de storm’ van Martine Letterie en Karlijn Stoffels. Nederland Leest Junior wordt alleen verspreid onder deelnemende scholen.

Nederland Leest: Eén boek, duizend gesprekken

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat bibliotheekleden cadeau krijgen van de Bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest voor 2020 sluit daar perfect bij aan: Kleine geschiedenis, grote verhalen. De geschiedenis van je eigen familie of van de stad of streek waarin je woont. Die geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden. Helaas kunnen er vanwege coronamaatregelen geen bijeenkomsten in de Bibliotheek plaatsvinden, maar we kunnen wel thuis een mooi boek lezen.

Om toch met elkaar in gesprek te kunnen gaan over het Nederland Leest boek van 2020 houdt Bibliotheek Helmond-Peel eind november een online leesclub rondom ‘Het zwijgen van Maria Zachea’. Wil je ook deelnemen om samen het boek te bespreken? Ga dan naar www.bibliotheekhelmondpeel.nl/nederlandleest en meld je aan voor de online leesclub. Je hebt de hele maand november de tijd om rustig het boek te lezen. Eind november ontvang  je per e-mail een link om deel te nemen aan de gezamenlijke bespreking. Veilig vanuit thuis, maar toch samen met anderen.

Nederland Leest: Het zwijgen van Maria Zachea

‘Het zwijgen van Maria Zachea’ is een moderne klassieker waarin op fascinerende wijze een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis wordt ontvouwd die naadloos aansluit op het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen. Elke familie heeft zijn verhalen. In ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie.

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen, geboren tussen 1934 en 1953. Nu de kinderen avond na avond tegenover hun moeder zitten, komen er al snel vragen omhoog. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun eigentijdse familieverhaal ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ is een aangrijpend, herkenbaar boek over spreken en zwijgen, herinneren en beleven.

Schrijfster Judith Koelemeijer: “Ik vind het een enorme eer dat ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ is verkozen tot geschenkboek voor de campagne Nederland Leest. Bij de publicatie in 2001 heeft mijn familiegeschiedenis veel losgemaakt, en ik hoop dat het boek nu opnieuw veel lezers vindt en stof biedt tot nadenken en discussie.”

Wil je meer boeken over het thema ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’ lezen? Neem een kijkje op de inspiratiepagina www.bibliotheekhelmondpeel.nl/nederlandleest.