Online Technasium Netwerkbijeenkomst op Varendonck College

Op vrijdag 27 november vond de eerste digitale Technasium Netwerkbijeenkomst plaats in het Varendonck College in Asten.

Na tien netwerkbijeenkomsten op locatie was dit jaar, in verband met de coronamaatregelen, de bijeenkomst voor de eerste keer digitaal.

Want ook in coronatijd vonden de zes scholen van Netwerk Brabant-Oost het belangrijk dat de technasiumleerlingen in contact kunnen komen met bedrijven en instellingen uit de regio.

Normaal gesproken is de netwerkbijeenkomst een uitgelezen kans voor technasiumleerlingen om voor het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) op een informele manier in contact te komen met verschillende bedrijven.

Leerlingen gaan tijdens deze bijeenkomst op zoek naar een keuzeproject of toekomstige meesterproef die ze voor deze opdrachtgevers kunnen uitvoeren. Ook leggen ze contacten met verschillende bedrijven waar ze later in hun carrière nog gebruik van kunnen maken.

Dit jaar onderzochten leerlingen, voorafgaand aan de bijeenkomst, welke bedrijven en opdrachten aansloten bij hun interesses en hielden ze, vanuit hun eigen school, met deze bedrijven een digitale speeddate via MS Teams.

Zo hebben leerlingen, ondanks een fysieke afstand, toch hun communicatieskills kunnen oefenen en toepassen.

Voor de deelnemende organisaties was de netwerkbijeenkomst een mogelijkheid om hun organisatie te presenteren. Door middel van diverse opdrachten lieten zij de leerlingen kennismaken met de wereld van de technologie. Hopelijk worden de leerlingen hierdoor enthousiast voor bèta technische vervolgopleidingen.

Door leerlingen kennis te laten maken met de technologie geeft het ook de mogelijkheid om in een vroeg stadium nieuwe krachten aan te boren om de krapte op de markt op te vangen.

Voor hen is de ontmoeting met een leerling er wellicht één met een toekomstige werknemer.

Naast veel terugkerende technische bedrijven begint de netwerkbijeenkomst ook in de smaak te vallen bij bedrijven die zich richten op innovatie en duurzaamheid. Ook de crossovers tussen de verschillende disciplines maakt dit evenement op meerdere fronten interessant om aan deel te nemen. Denk hierbij aan Technologie in de zorg, Vorm, Design & Media en didactische onderwijsontwerpen.

Er deden 37 opdrachtgevers en 65 leerlingenteams mee aan de online netwerkbijeenkomst. In totaal hebben zij 265 speeddates met elkaar gevoerd.

De Technasium Netwerkbijeenkomst is een evenement vóór en door het technasiumnetwerk Brabant-Oost. De deelnemende scholen zijn het Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), het Dr.-Knippenbergcollege (Helmond), het Jeroen Bosch College (Den Bosch), het Varendonck College (Asten), het d’Oultremontcollege (Drunen) en het Eckartcollege (Eindhoven).