Laatste kans om tentoonstelling Death Valley De Peel te bezoeken in Museum Klok & Peel
De bezoeker krijgt in de venstertentoonstelling een duidelijk beeld over wat er in De Peel tussen 1940-1945 heeft plaatsgevonden en is geschikt voor jong en oud.
Bekijk bijzondere filmfragmenten, foto’s en objecten, zoals brokstukken van gecrashte vliegtuigen. Luister naar de unieke interviews van overlevenden en nabestaanden. Of neem een kijkje in de nagebouwde schuilkelder. De tentoonstelling maakt vanaf januari plaats voor de expositie ‘De Peel een mysterie’.
Death Valley De Peel: Het samenwerkingsproject in De Peel waarin WOII tussen mei 2019 en december 2020 werd herdacht en de vrijheid gevierd. Het einde van de tentoonstelling houdt niet in dat het project Death Valley De Peel in januari 2021 definitief stopt. Enkele activiteiten gaan nog door, zoals het fietsroutenetwerk Death Valley De Peel welke inmiddels tien Peelgemeenten door middel van 400 km fietsroute, en 100 poi’s (inclusief informatieborden), met elkaar verbindt. De routes zijn gratis te downloaden via www.deathvalleydepeel.nl.
De expositie ‘Aktion im Moor’, het kunstwerk bestaande uit een serie van vier zwartwit foto's, die in de zomer 1971 in de Groote Peel bij Kazemat 104 zijn gemaakt door het Duits/Italiaanse kunstenaarsduo Joseph Beuys en Gianfranco Gorgoni, blijft ook na 2020 een bezoek waard. De tentoonstelling is opgezet door het projectteam van Death Valley De Peel en is opgesteld in de bovenste verdieping van Belfort Vossenberg (Meijel). Het Vrijheidsvuur zal ook naar verwachting de komende jaren op 19 september in een Peelgemeente centraal worden onthaald. Daarnaast zijn de speciale oorlogsboeken (in beperkte oplage), waaronder de boeken Death Valley De Peel en Double Crash, van inhoudelijk adviseur Piet Snijders, voor € 19,45 te koop via www.museumklokenpeel.
Er zijn nog meer projecten in voorbereiding waarin Death Valley De Peel een rol speelt. Er wordt nog door de projectgroep gezocht naar de vorm en structuur waarmee het project ter voorbereiding op 80 jaar bevrijding in 2024 voort zal blijven bestaan.
Tussen mei 2019 en november 2020 werden de oorlogsslachtoffers uit De Peel herdacht en 75 jaar vrijheid gevierd. In De Peel werden de WOII-gerelateerde activiteiten samengebracht onder de noemer Death Valley De Peel, een initiatief van Museum Klok & Peel, Asten. En dat bleek een goede zet. Meer dan 150 activiteiten die in De Peel plaatsvonden werden samengebracht. Aan de basis van de activiteiten stonden de vele persoonlijke levens veranderende verhalen die, in de schaduw van de wereldgeschiedenis, in De Peel zijn ontstaan.
Verhalen uit Asten, Deurne, Someren, Laarbeek, Helmond en Gemert-Bakel, maar later ook Peel & Maas en Geldrop-Mierlo, werden door middel van belevenisvolle activiteiten overgedragen en tastbaar en invoelbaar gemaakt aan iedereen die er interesse voor had. Er werden exposities en monumenten, evenementen met historische voertuigen, fiets- en wandeltochten, belevingstochten met re-enactment en herdenkings- en bevrijdingsconcerten in De Peel georganiseerd.
De activiteiten waren georganiseerd door meer dan 53 organisaties in de Peelgemeenten en Museum Klok & Peel. Museum Klok & Peel was naast kartrekker en initiator van het project Death Valley De Peel ook actief als aanjager en verbinder van en tussen de activiteiten. Ook adviseerde het museum diverse organisaties en droeg het bij aan de profilering en promotie van de activiteiten.
De activiteiten werden onder andere samengebracht op www.deathvalleydepeel.nl. Deze website blijft ook na 2020 actief, zodat de fietsroutes ‘Fietsen door Death Valley De Peel’ gratis (digitaal) beschikbaar blijven om te downloaden. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Innovatiehuis De Peel, Brabant Remembers, Waterschap Aa en Maas en het vfonds.
Het is de laatste kans om het volledige drieluik ‘75 Years of Stories to Remember’ te zien in Museum Klok & Peel. De tentoonstellingen Klokkenroof!-Plundered Bells en Klokken voor Amerika blijven nog tot na de zomer 2021 te bezoeken. Laatstgenoemde tentoonstelling verteld het bijzondere verhaal van het Netherlands Carillon. Een monument dat Nederland aan de Verenigde Staten heeft gegeven in de jaren ’50 als dank voor de bevrijding en het Marshallplan. Het carillon is gehuisvest in stalen klokkentoren, ontworpen door Joost Boks, en staat op een prominente plaats in Arlington, naast de beroemde oorlogsbegraafplaats.