SIRIS.nl

Reactie Zùmmers Belang CDA op ontslag wethouder Schoolmeesters

De fractie van Zùmmers Belang CDA reageert op het raadsbesluit om wethouder Guido Schoolmeesters te ontslaan.

,,9 Februari 2021 is een zwarte dag voor de plaatselijke politiek in Someren. Nadat een onderzoeksrapport van Necker van Naem naar de integriteit van wethouder Schoolmeesters openbaar is geworden heeft de Somerense politiek afscheid moeten nemen van wethouder Schoolmeesters.

Het onderzoeksrapport is gebaseerd op een feitenrelaas dat goedgekeurd is door wethouder Schoolmeesters. Uit dit rapport blijkt dat bouwbedrijven en potentiële kopers in de wijk Groote Hoeven geen gelijke kansen hebben gehad op de nieuwbouwprojecten en starterswoningen. Dit had zeker wel zo moeten zijn. Uit het rapport blijkt verder dat wethouder Schoolmeesters hierin niet zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en zijn dilemma's niet open heeft gecommuniceerd in het college. Het feit, dat zijn zoon één van de kopers was, die buiten de loting is gebleven, is volgens het onderzoeksbureau iets wat hij mede had moeten delen. Het college heeft daarover duidelijke afspraken gemaakt.

Daarnaast hebben de gemeenteraad en het college met elkaar een duidelijke integriteitscode afgesproken en onderschreven. 

Hierdoor rest het Zùmmers Belang CDA niets anders dan op basis van deze feiten, mede onderbouwd door een contra-expertise van drs. Elzinga (hoogleraar Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen) deze moeilijke beslissing te nemen.

Verdrietig nemen we afscheid van een gepassioneerde en gewaardeerde wethouder, maar ook in Someren is afspraak een afspraak.

Wij wensen de heer Schoolmeesters het beste en hopen nu en in de toekomst weer verder aan een stabiel en betrouwbaar maatschappelijk speelveld te bouwen, waarin alle burgers en ondernemers gelijke kansen krijgen. Een speelveld waar verbondenheid en respect voor elkaar de bindende factor zullen zijn.

Fractie Zùmmers Belang CDA,

Arjan Evers, Angeline Nagel, Henny Driessen, Twan van de Boomen

 

Documenten:

Raadsvoorstel: 
https://someren.notubiz.nl/document/9737558/2/Raadsvoorstel%20Integriteitsonderzoek%20handelen%20wethouder%20definitief

Rapport Necker van Naem Integriteit BV: 
https://someren.notubiz.nl/document/9737509/1/Rapportage%20%20Necker%20van%20Naem

Contra-expertise prof. mr. D.J. Elzinga: 
https://someren.notubiz.nl/document/9737536/2/Contra-expertise%20prof_%20Elzinga

Contra-expertise prof. De Vries: 
https://someren.notubiz.nl/document/9737549/2/contra-expertise%20prof_%20de%20Vries