Protestactie Somerense horeca op Wilhelminaplein tegen coronamaatregelen

Een groep van zo’n twintig horecaondernemers uit de gemeente Someren protesteerde op dinsdag 2 maart op het Wilhelminaplein in Someren tegen de coronamaatregelen.

Op een terras op het plein zaten alleen horecaondernemers met hun familie. Zij vroegen aandacht voor de ludieke actie 'Somerense parken vol = terrassen open en winkels open = horeca open'. De horeca is sinds oktober gesloten.

Vele belangstellenden zaten op de banken rondom het Wilhelminaplein. Er was opvallend veel waardering voor de protestactie.

Eric Bakermans, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland-afdeling Someren, sprak zijn colllega's en de omstanders toe:

Het kan zo niet langer. Samen met de reis-, evenementen-, en cultuurbranche betaalt de horeca de hoogste prijs voor deze crisis. En dat kan niet langer. Daar moet nú verandering in komen. De grens is bereikt. Niet alleen financieel maar ook psychisch.

Vandaag, 2 maart 2021, is de dag dat ze in heel Nederland de terrassen weer gast vrij buitenzetten. In Someren doen we dit symbolisch voor alle ondernemers van Someren op het Wilhelminaplein. Naar buiten! Waarom???
- Omdat het volgens ons veiliger kan dan in menig park,
- Omdat het een onderdeel zou kunnen zijn van de oplossing,
- Omdat we dan in ieder geval íets aan het ondernemen zijn … gastvrij,
- Omdat het geen enkel doel dient om onze lokale overheid hier en in heel Nederland te frustreren. Daar zit het probleem niet, bij de meeste gemeentes zit daar begrip, samenwerking én medeleven.

Na negen maanden gesloten te zijn geweest waarvan 139 dagen in de tweede lockdown zijn wij er eigenlijk wel klaar mee. We willen weer aan de slag, klaar staan voor onze gasten, samen met onze teams! Bezig zijn met de mooie producten, met onze passie, met ons vak!

Natuurlijk zijn wij niet blind voor het feit dat we in een pandemie zitten. Juist daarom willen wij deel uitmaken van de oplossing. Hier buiten, op het plein, met een kopje koffie en een worstenbroodje. En straks op ons terras, dan kunnen we in een veilige en verantwoorde omgeving onze gasten laten genieten. Laten we genieten van een klein beetje herwonnen vrijheidsgevoel, van het zonnetje én van onze gastvrijheid.

Door het gebrek aan perspectief, maar ook door de beelden van de massa’s Nederlanders, samen op het ijs of in overvolle parken zoals in de laatste weekenden. De terrassen hadden vol kunnen zitten, maar de horeca mag geen mensen ontvangen. Dat maakt ondernemers geestelijk kapot. Winkels open = horeca open!

Afgelopen dinsdag maakte premier Rutte bekend dat er een kleine versoepeling voor de winkels mogelijk is vanaf 3 maart. Zij mogen op afspraak klanten ontvangen. Dat is een eerste stap naar heropening. Door de terrassen vandaag symbolisch buiten te zetten neemt ook de horeca een eerste stap naar heropening. In de horeca komen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes - net als bij de winkels en kappers - met triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet. Wat ons betreft geldt 'Winkels open = horeca open'.

Wij zijn namelijk een deel van de oplossing door onze gasten te laten genieten op 1,5 meter afstand, mét de vraag of ze geen klachten hebben én met de vraag of ze even hun gegevens willen achterlaten … zodat we de GGD kunnen helpen indien nodig.
En wat als iemand dan, in al het begrijpelijke enthousiasme, toch te dicht bij een ander komt? Ook dan zijn wij deel van de oplossing, want dan zijn wij de eersten die zullen vragen om de stoel even terug te zetten waar hij stond. Zo helpen we ook onze burgemeester met een beetje handhaving.

Volgens mij kunnen we op deze manier bijdragen aan een klein beetje gereguleerde heropening van de samenleving, een klein beetje, want we hebben nog altijd de 1,5 meter-samenleving, de triage en de vraag of u uw gegevens wilt achterlaten. En de avondklok. Maar we zijn in ieder geval weer een klein beetje aan het ondernemen!

Ondanks de verruiming en verlenging van de steunpakketten is voor een groot aantal ondernemers de compensatie nog steeds bij lange na niet toereikend. Zeker niet nadat de overheid woensdag bekend heeft gemaakt dat de toegezegde extra TVL pas over ongeveer zeven maanden wordt uitgekeerd! Maar ook straks niet, als we tegelijk met de winkels onze deuren kunnen openen. Vanwege de maatregelen die wij nemen voor onze gasten, zal het voor heel veel ondernemers onmogelijk zijn om op volledige capaciteit te draaien. Denk daarbij aan kleine cafés, gelegenheden met een gering vloeroppervlak.

Zolang er nog enige vorm van beperkingen worden opgelegd, mag verlenging van de compensatie in het derde en vierde kwartaal niet uitblijven. Dat blijft absoluut noodzakelijk. “Genoeg is nu écht genoeg! We zijn inmiddels negen maanden dicht geweest! Dat houdt niemand vol. Dus laat de ondernemers weer ondernemen. Des te sneller kunnen we van het overheidsinfuus af.

Parken vol = terras open, Winkels open = horeca open.

Was getekend: Eric Bakermans, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland-afdeling Someren.

Tegen het einde van de demonstratie kregen de protesterende horecaondernemers bezoek van wethouder Louis Swinkels, die hen een hart onder de riem kwam steken.