SIRIS.nl

Reactie Oostappen Groep Vakantieparken op huisvesting arbeidsmigranten

Oostappen Groep Vakantieparken in Asten reageert middels een persbericht op de ontwikkelingen rond de huisvesting arbeidsmigranten:

Oostappen Vakantiepark Prinsenmeer BV legt zich al geruime tijd (meer dan 25 jaar) en steeds is samenspraak met de gemeente Asten toe op de huisvesting van arbeidsmigranten.

Oostappen geeft hiermee antwoord op de permanente vraag naar tijdelijke huisvesting. De arbeidsmigranten dragen bij aan de lokale economie, zulks door hun werkzaamheid bij lokale werkgevers/inleners en hun deelname aan het lokale economische (en ook maatschappelijke) verkeer.

Zoals ook vastgelegd in de beleidsnotitie “huisvesting arbeidsmigranten 2009” ging het aanvankelijk om 216 arbeidsmigranten en is dat aantal met de tijd (en in aanmerking nemende de groeiende vraag en het beperkte aanbod) toegenomen. Waar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten haar gedachte nog uit liet gaan naar de huisvesting van 500 arbeidsmigranten, heeft de gemeenteraad in haar vergadering van 5 juni 2018 kenbaar gemaakt dat het aantal van 384 het juiste aantal is en op draagvlak kan rekenen.

Oostappen heeft opdracht gegeven aan Antea Group - die ter zake als zeer deskundig bekend staat - voor de aanvraag van een omgevingsvergunning; zij adviseert ons. Het college van burgemeester en wethouders van Asten geeft er - ook volgens de opvatting van de hiervoor bedoelde adviseur - blijk van haar medewerking niet te willen verlenen, hetgeen zich in de praktijk openbaart door de aanvraag (steeds) buiten behandeling te stellen en aan Oostappen een last onder dwangsom op te leggen tegen de aanwezigheid van überhaupt één arbeidsmigrant. Oostappen kan daartegen weliswaar rechtsmaatregelen nemen, maar dat leidt Oostappen af van haar dagelijks werk en frustreert de verhouding met de gemeente. Oostappen en de gemeente zouden elkaar moeten kunnen versterken, zulks binnen de contouren van ieders eigen verantwoordelijkheid en in overeenstemming met de visie van de lokale volksvertegenwoordiging (de gemeenteraad). In de praktijk is het tegendeel nu het geval.

Oostappen is niet langer bereid de spreekwoordelijke klappen in deze affaire (voor bijvoorbeeld de arbeidsmigranten) op te vangen en wijst op de maatschappelijke, sociale en economische negatieve gevolgen van de situatie die nu ontstaat. Arbeidsmigranten die met honderden tegelijk op straat komen te staan. Verstoring van de woon- en leefomgeving in de nabijheid. Werkgevers en inleners die mogelijk niet meer kunnen rekenen op hun ongestoorde inzet. En met het vertrek van arbeidsmigranten verdwijnt ook hun lokale besteding bij de lokale detailhandel en lokale dienstverleners, voor wie de bestedingen in deze tijd niet onbelangrijk zijn. Oostappen had graag rekening gehouden met al deze belangen, maar vindt hierin de gemeente Asten niet aan haar zijde.