Op kraamvisite in Nationaal Park de Groote Peel

De natuur ontwaakt en de vogels zijn alweer volop aan het fluiten, ook in Nationaal Park de Groote Peel.

Het broedseizoen is begonnen.

Van 15 maart tot 15 juli zijn de vogels druk in de weer om een nestje te bouwen en eieren uit te broeden. In deze periode zijn vogels en andere dieren extra kwetsbaar. Het is daarom belangrijk tijdens een bezoek aan de natuur om je aan de regels te houden, zoals het aanlijnen van je hond. Staatsbosbeheer vraagt samen met het Goois Natuurreservaat, LandschappenNL en Natuurmonumenten aandacht hiervoor via #kraamkamernatuur.

Het hele voorjaar zijn bezoekers in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren. Rust is dan extra belangrijk. Staatsbosbeheer vraagt iedereen dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, en laat geen afval achter.

Als bezoekers zich niet aan de regels houden, kunnen ze (onbewust) de natuur verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte van dieren. Het wandelen buiten de paden of een loslopende hond kan de dieren wegjagen. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs zijn nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei. En geursporen die honden nalaten zorgen voor een langdurigere verstoring van vogels en andere dieren.

Op zondag 14 maart vroeg Staatsbosbeheer in Nationaal Park de Groote Peel aandacht voor het broedseizoen en de openstellingsregels. Honden die netjes aangelijnd waren kregen een hondenkoekje, de baasjes ontvingen een complimentje. Op een enkeling na was elke hond aangelijnd. Boswachter Lieke: “Fijn om met bezoekers in gesprek te gaan, over hoe zij extra rekening kunnen houden met de natuur in het broedseizoen. De actie werd erg positief ontvangen!”. Op zondag werd er slechts een waarschuwing afgegeven aan bezoekers die zich niet aan de regels hielden, maar een boete voor een loslopende hond kost je bijna € 100. Als de hond dan ook een dier achterna zit, kan de boete oplopen tot wel € 400.