Lezing Heidense resten in christelijk Europa

Op dinsdag 15 december om 20.00 uur houdt heemkundekring De Vonder in Museum Klok & Peel aan de Ostaderstraat in Asten een lezing over heidense resten in het christelijk Europa.

Spreker is Ton Spamer, docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs.

Heel Europa is overdekt met kerken, kloosters, kapellen, wegkapelletjes en -kruisen, kruiswegstaties en beelden. Overal in Europa kun je paters en nonnen zien rondlopen. Overal kun je kerkklokken horen luiden. Allerlei organisaties hebben of had­den tot voor kort het woord 'christelijk' of 'katho­liek' voor hun naam staan. Heel Europa lijkt door en door christelijk. Bij nadere beschouwing blijken zich echter in en bij kerken en kloosters vreemde dingen te bevinden: een Jezuskind met een baard, een gestorven Christus met vrouwenborsten, beel­den van een intieme verhouding tussen Jezus en Maria Magdalena, erotische figuren op kerkmuren, heiligen die zichzelf seksueel bevredigen, heidense dansen rond heidense overblijfselen voor de kerk­deur, en nog veel meer. De gekruisigde Christus wordt nog heel lang omgeven door heidense sym­bolen. Katten en paarden werden gebruikt voor het afweren van onheil. Labyrinten in kerkgebouwen blijken de opvolgers van rituele danspatronen. Christelijke gebruiken zijn doordrenkt met magie. Hoe christelijk was Europa eigenlijk? Aan de hand van schitterende beelden gaat u op reis door 6000 jaar magie en mysterie.

Ton Spamer studeerde geschiedenis in Utrecht en doceerde dit vak jarenlang in het voortgezet onderwijs. Hij geeft cursussen en lezingen over geschiedenis en kunst, die veelal erg succesvol zijn vanwege zijn bevlogenheid en zijn enorme kennis van het gepresenteerde onderwerp. Hij publiceerde onder andere over Deurne in de Brons- en IJzertijd, Deurnese toponiemen, het vroegmiddeleeuwse Deurne van 700-1300 en over het laatmiddeleeuw­se kleinstedelijk patriciaat in Duitsland.

Leden van heemkundekring De Vonder hebben gratis toegang.

Andere belangstellenden betalen € 3.

In de pauze zijn interessante cultuurhistorische publicaties en dvd's over de regio te koop.