SIRIS.nl

Nu ook glasvezel in buitengebied van Asten en Someren

De kogel is door de kerk. Er komt nu ook glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Asten en Someren.

Brainport Regio Eindhoven feliciteert Mabib met de prestigieuze opdracht om de buitengebieden van Brabant te voorzien van snel internet. Met dit nieuwe netwerk komt breedband internet beschikbaar voor alle inwoners en bedrijven van Oost-Brabant. De BOM stelde 14 januari 35 miljoen euro ter beschikking om deze en andere regio’s van Noord-Brabant te voorzien van een hoogwaardig breedbandnetwerk. De nieuwe verbinding draagt bij aan een beter woon-, leef- en werkklimaat in de regio, één van de strategische doelen van Brainport. Brainport Regio Eindhoven staat dan ook klaar om de aanleg te ondersteunen.

Vandaag de dag wordt een snelle verbinding met het internet beschouwd als een min of meer normale basisvoorziening. Toch is deze verbinding in bepaalde delen van Oost-Brabant, veelal de buitengebieden, nog slecht. Brainport Regio Eindhoven en AgriFood Capital gaan nauw samenwerken om ook deze gebieden te ontsluiten; een gezamenlijk projectbureau dat in dit kader is opgezet, zal de Maatschappij voor de Aanleg van Breedband In Brabant (Mabib) gaan ondersteunen bij de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk. In 28 Oost-Brabantse gemeenten gaat Mabib hiervoor in totaal zo’n 2.500 km geul graven.

Ook in andere regio’s van Noord-Brabant worden nieuwe glasvezelnetwerken aangelegd. Op 14 januari stelde de Brabantse Ontwikkel Maatschappij (BOM) voor deze grootse opdracht een lening van 35 miljoen euro ter beschikking vanuit het Breedbandfonds Brabant. De Provincie wil met het fonds de aanleg van breedband in heel Brabant versnellen. Mabib krijgt de lening om het werk uit te voeren. De toekenning moet nog wel worden getoetst door de Europese Commissie. Brainport Regio Eindhoven feliciteert Mabib met deze mijlpaal. Brainport Regio Eindhoven en AgriFood Capital staan klaar om de uitrol van het glasvezelproject in Oost-Brabant succesvol te laten verlopen.

Het glasvezelproject in Zuidoost- en Noordoost-Brabant volgt op het onderzoek in alle gemeenten van de Metropoolregio Eindhoven naar de actuele situatie van de ontsluiting van breedband in de regio. Dit onderzoek is in november 2015 afgerond. De doelstelling om het onderzoek te laten uitvoeren was om van de regio een Zuidoost-Brabant een Topregio van Brainport te maken.

 

Brainport Regio Eindhoven, Europese toptechnologieregio van formaat, omvat Zuidoost-Brabant en is de spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt. Binnen Brainport Regio Eindhoven werken de volgende gemeenten samen in dit glasvezelproject: Asten, Best, Cranendonk, Deurne, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Someren, Son en Breugel en Veldhoven. Samen werken zij aan oplossingen voor het economische en maatschappelijke vraagstuk rondom breedband in het buitengebied. De verglazing van de (witte) buitengebieden heeft hierin topprioriteit.

Het initiatief van Mabib zorgt ervoor dat na de initiatieven van HSLnet, KT Waalre, Reggefiber en KempenGlas het volledige buitengebied van de 21 gemeenten in de Brainport Regio Eindhoven van glasvezel wordt voorzien.