Lachen geblazen op zanikavonden De Plattevonder

Carnavalsvereniging De Plattevonder uit Someren-Eind hield op zaterdag 16 januari een zanikavond en op zondag 17 januari een zanikmiddag.

Voor het eerst in ongeveer vijftigr stonden er geen zanikers van eigen bodem op de bühne. Het was de afgelopen tijd een hot item onder carnavalsliefhebbers in het dorp. Het was even wennen, maar na afloop van de twee dagen kolder en zanik waren vrijwel alle bezoekers, net als het organiserende comité en de vereniging zelf, positief over het gebodene.

Omdat pas relatief laat duidelijk werd dat het dit jaar niet ging lukken het programma volledig met eigen mensen in te vullen, was het niet meer mogelijk om voor zaterdagavond en zondagmiddag eenzelfde programma rond te breien. Daar zeurde, gezien de omstandigheden, eigenlijk niemand over.

De mensen die geen kaartje hadden gekocht, kunnen daar gerust spijt van hebben. Beide keren viel er namelijk veel te lachen. Hoogtepunt op zaterdag was zonder twijfel Duo Vreemd. Het optreden van dit verknipte tweetal uit Eindhoven met Bert Visser-achtige hysterie sloeg echt in als een bom. Van hoge kwaliteit waren ook de buuts van Arian Compen, die als Dansadrie een absurde snelcursus voor dansmarietjes verzorgde, en Hans Keeris die met originele, eigen grappen en in perfect Belgisch vertelde over zijn wielercarrière. Beiden zijn ook nog in de running voor de Zilveren Narrenkap van De Keijebijters in Helmond. Andere optredens waren er van Two Petjes, Cees Koolen en Qukske dur bai.

Zondag waren er optredens van Arian Compen, Dirk Kouwenberg, die zijn buut bracht als student en Frank Schrijen en die  kon tijdens zijn buut slecht uit zijn worden komen omdat hij te diep in het glaasje had gekeken. Verder waren er die middag nog optredens van Duo vreemd en de vriendengroep Zes kir niks uit Heeze bracht een ludieke kabouteract.

Wat zeker niet vergeten mag worden, is dat er beide keren ook jeugdig talent van eigen bodem optrad. Volop lof was er voor de jeugdslagwerkgroep van muziekvereniging Juliana. Met enthousiasme en flair lieten de jongelingen (de jongste is pas elf jaar oud) onder de naam Ut slu ergens op, zien dat ze misschien wel de opvolgers zijn van de wat oudere dorps- en verenigingsgenoten van Van slag.

De Dends Marietjes en dansgroep D-Light verzorgden het dansgedeelte van de avond. Het plezier straalde van de gezichten van de jonge meiden. Te zien was ook dat er flink geoefend was.

De reacties mochten dan positief zijn, het wil zeker niet zeggen dat De Plattevonder nu ieder jaar met artiesten van buiten het dorp ingevuld gaan worden. Anita van de Manakker van het comité zanikavonden: “We hebben hier in Someren-Eind te veel zanikers en groepen om daar nu zomaar vanaf te stappen. Het is voor dit jaar niet gelukt, maar voor volgend jaar hebben we al weer een aantal toezeggingen van Eindse zanikers en groepen. Dus dat stemt hoopvol. We gaan de avonden van dit jaar evalueren en daarna bekijken we hoe we het de komende jaren aan gaan pakken, maar dat we weer Eindse acts op het podium zullen zien, is zeker.”