Scholen bezoeken repetitie bij het NSO

De musici van het Nederlands Studenten Orkest (NSO) maken zich in de rustige ambiance van groepsaccommodatie De Hoof in Someren klaar voor hun grote tournee.

Sinds donderdag 28 januari repeteren ze tien uur per dag. Op dinsdag 2 februari werd de repetitiedag onderbroken door kinderen van basisschool 't Rendal in Lierop en openbare basisschool De Ranonkel in Someren. Zij kwamen een kijkje nemen tijdens de repetitie en mochten zelfs tussen de orkestleden plaatsnemen en een muziekinstrument bespelen. 

Na de première op zaterdag 6 augustus in De Ruchte in Someren zal het orkest elf concerten geven in de mooiste zalen van ons land. De tour eindigt in Madrid.

Het programma dat het NSO onder leiding van de bevlogen dirigent Bas Wiegers ten gehore zal brengen is zeer uitdagend voor het orkest. Het concert wordt geopend met Général Lavine van Claude Debussy. Deze korte pianoprelude is georkestreerd door Luc Brewaeys. De daaropvolgende opdrachtcompositie Screen Memories van de Canadese componist Trevor Grahl stelt klinkende vragen over de symfonische muziek en de menselijke herinnering. Vlak voor de pauze zal de getalenteerde jonge pianist Arthur Jussen soleren in Ravels Pianoconcert voor de linkerhand. Arthur is vooral bekend als pianoduo met zijn broer Lucas. De avond wordt groots afgesloten met het Concert voor orkest van Béla Bartók, waarin iedere sectie afwisselend een solistische rol zal vervullen.

NSO 2016 heeft dit jaar het thema ‘vrijheid’, dat is gebaseerd op het programma. Ravel schreef dit pianoconcert voor Paul Wittgenstein, een oorlogsveteraan die zijn rechterhand verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bovendien vluchtte Bartók naar Amerika in de Tweede Wereldoorlog, waar hij werd bevrijd van zorgen toen hij zijn Concert voor orkest schreef. Ieder jaar geeft het NSO ook een Bijzonder Concert voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar een concert te gaan. Door de actualiteiten rondom het thema ‘vrijheid’ en de samenwerking met de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF zal het NSO dit jaar een concert geven speciaal voor vluchtelingen. Op deze middag speelt het orkest samen met de beroemde Syrische artiest Mohamad Bash en de Syrische vluchteling Majed Saraydeen. Deze middag wordt gepresenteerd door Dolores Leeuwin.

Het concert in De Ruchte is inmiddels uitverkocht.