Blijspel ‘Open Huwelijk’ in In de Brouwerij

Toneelgezelschap ’t Literair Toneel speelt op zaterdag 2 april in In de Brouwerij aan de Emmastraat in Asten het blijspel ‘Open Huwelijk’ van Dario Fo, in de regie van Marije Solaro.

Aanvang 20.30 uur.

De entree bedraagt € 12 aan de zaal en € 10 in de voorverkoop via e-mail literairtoneel@hetnet.nl.

De spelers zijn Marjan Barneveld en Henk Nooijen en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Chris ten Westeneind (piano) en Wim van Santvoort (zang).

Marije Solaro, regisseur van ’t Literair Toneel, heeft dit seizoen gekozen voor het avondvullend blijspel ‘Open Huwelijk’ van Dario Fo. Dario Fo is als toneelschrijver een absolute favoriet van ’t Literair Toneel, dat al eerder monologen van hem, zoals ‘Vrouw alleen’ en ‘Home Sweet Home’, op haar programma had staan.

Dario Fo is als toneelregisseur, acteur en toneelschrijver in 1997 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Hij begon zijn theatercarrière met satirische revues voor kleine cabarets en vormde vervolgens met zijn vrouw Franca Rame de theatergroep Nuova Scena. In zijn toneelstukken baseerde hij zich op de aloude commedia dell'arte, het geïmproviseerde theater vol komisch vermaak en potsenmakerij. Dit is ook terug te vinden in de voorstelling ‘Open Huwelijk’.

Het 'open huwelijk' waarbinnen de partners elkaar in openheid alle vrijheid gunnen, mag dan een achterhaald fenomeen van de jaren zestig zijn, de mechanismen van de veldslag in de echtelijke arena zijn van alle tijden. En dus super herkenbaar. Via sappige dialogen gedrenkt in venijnige spot zien we hoe de regelmatig vreemdgaande man geleidelijk aan wordt overtroefd door zijn aanvankelijk hulpeloze vrouw. 

Het blijspel speelt zich af in de flat van de vrouw: in de woonkamer en - buiten beeld - in de badkamer. Tussen nagespeelde scenes en flarden van gesprekken door richten de vrouw en de man zich regelmatig tot het publiek: ‘…dat kan in dat soort toneel dat wij spelen...’.