Marij Haerkens-de Lau benoemd tot Grootofficier

Marij Haerkens-de Lau is tijdens de najaarsvergadering van carnavalsvereniging De Meerpoel uit Someren, op maandag 8 september, benoemd tot Grootofficier in de Orde van het Meerpoelrijk, de allerhoogste onderscheiding die De Meerpoel kent.

Marij raakte in 1973 al betrokken bij carnavalsvereniging De Meerpoel als partner van Hofkapellid Jos Haerkens. De betrokkenheid en het enthousiasme van beiden bleef niet onopgemerkt en zodoende werden ze gevraagd, om in het seizoen 1995-1996 als Prinsenpaar voorop te gaan in het carnavalsgedruis. Haar handelsmerk “aanpakken en op z’n tijd wat trubbelen” kwam van pas bij haar adviserende (bestuurs)functie als Beschermvrouwe. Op tal van momenten voorzag zij - samen met Jos - alle onderdelen van De Meerpoel van advies, bood een helpende hand en gaf daar waar nodig materiële ondersteuning. In Residentie Ons Café prijkt nog altijd een door Marij en Jos geschonken “glas in lood deur” met de afbeelding van het verenigingssymbool, de Meermin.

Haar organisatorische en bestuurlijke kwaliteiten kwamen evenals haar attente houding meer dan eens van pas binnen De Meerpoel. Zo was Marij dertien jaar de drijvende kracht achter de jaarlijkse Fruitschalenactie en heeft ze een neusje voor mooie en originele cadeautjes. Haar muzikale talenten gaf ze ten beste bij de optredens van cabaretgroep De Spenzurs tijdens de Meerpoel Zaonikaovenden. Nog altijd is ze samen met Jos actief betrokken bij verenigingsactiviteiten, zoals het Reundje Meerpoel.

Met haar enthousiasme en stralende lach is Marij Haerkens een voorbeeld voor carnavalvierend Someren in zijn algemeenheid en voor De Meerpoel in het bijzonder. Vanwege alle bijzondere verdiensten werd ze door enkele geledingen van de vereniging voorgedragen voor de allerhoogste onderscheiding “Grootofficier in de Orde van het Meerpoelrijk”. Na het voorlezen van de motivering installeerde Grootmeester Harrie in het bijzijn van Prins Grard I de nieuwe Grootofficier.