Lezing ‘Wonderen in het zonlicht’ bij De Vonder

Als geen ander weet Hans van den Broek de medische kant van allerlei mirakels voor het voetlicht te brengen.

Dat doet hij op woensdag 23 maart in een lezing getiteld ‘Wonderen in het zonlicht’ voor heemkundekring De Vonder Asten-Someren in Museum Klok & Peel in Asten.

In zijn lezing worden de raakvlakken tussen de geneeskunde en de vele wonderen uit de periode 1300 tot 1750 beschreven. Dat deed hij eerder in het in 2013 gepubliceerde boek met dezelfde titel, waarin 2500 beschrijvingen van wonderen binnen het Nederlands taalgebied uit de periode 1330 tot 1780 verzameld zijn. Alle overeenkomende wonderen uit verhalen over bedevaartsoorden als Handel, Ommel, Stiphout, Aerle-Rixtel, Boxmeer, Kevelaer, ’s-Hertogenbosch, Amersfoort, Scherpenheuvel en Maastricht zijn bij elkaar gelegd en vergeleken. In deze mirakels blijken veel medische wetenswaardigheden en eigenaardigheden verborgen. Tussen alle wonderen door komen onverwachte juweeltjes aan vergeten kennis boven water over eieren, kaarsen en het vernoemen van kinderen naar een Heilige. Laat U verrassen door de vele kleine vondsten. Denk mee met de bedachte oplossingen en reconstructies van de feiten en balanceer mee op de grens van het religieuze landschap en de geneeskunde. De vele medische wetenswaardigheden die verborgen zitten in de talrijke wonderen worden door Hans van den Broek met relativerende humor voor het voetlicht gebracht.

Wat  komt er zoal aan bod tijdens de lezing? Waarom lamme kinderen hun krukken weggooien en ineens gaan lopen. Hoe blinde kinderen weer konden zien. Hoe gek men kon worden van de angst voor de duivel. Waarom uit de kom geschoten botten na jaren weer op hun plaats schieten. Dat je vroeger echt alleen maar lijdzaam kon afwachten bij een pijnlijke niersteen. Wat je moest doen met een navelbreuk. Welke gevolgen pijlverwondingen hadden. Wat men deed met verdronken kinderen. Wat een moeder met een kind met koortsstuipen deed. Lees over de eerste patiënten met syfilis in Nederland. Kijk wat er gebeurde met kinderen die bijna stikten door wat ze in hun mondje stopten. Realiseer U hoeveel honger en vooral vitaminegebrek er steeds weer geleden werd.

De Deurnese arts Hans van den Broek, tot begin 2015 radioloog in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, geeft al jaren lezingen over de geschiedenis der geneeskunde. Hierover heeft hij diverse artikelen gepubliceerd in medisch specialistische en heemkundige tijdschriften.

De lezing begint om 20.00 uur.

Leden van heemkundekring De Vonder hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen € 3.

In de pauze zijn interessante cultuurhistorische publicaties en dvd's over de regio te koop.