Concert door Afrika-Engakoor in Oranjerie Museum Klok & Peel

Op zondag 17 april klinken tussen 14.00 en 16.00 uur de zonnige klanken van het Afrika-Engakoor in de Oranjerie van Museum Klok & Peel in Asten.

De oorsprong van het Afrika-Engakoor ligt in Nistelrode, bij pater Toon van Kessel die werkzaam is in Zambia. Toen Toon zijn 25-jarig priesterfeest vierde had zijn familie voor de feestelijke viering een mis ingestudeerd met zijn eigen Zambiaanse liederen. Enkele jaren later kwam Toon van Kessel voor vakantie naar huis. Als verrassing werd onder leiding van Mayke Hendriks een gelegenheidskoor geformeerd. In hun welkomstdienst in de St.-Lambertuskerk in Nistelrode werden zowel de Zambiaanse als wel enkele ‘Enga’-liederen gebracht.

Blijkbaar was het niet alleen voor de missionarissen een verrassing, maar ook voor de toehoorders en de zangers zélf. Het gelegenheidskoor besloot door te gaan en met succes want anno 2015 kunnen zij ruim vierhonderd optredens noteren.

Het repertoire is uitgebreid met liederen uit ook andere Afrikaanse landen. Het koor bestaat uit zo’n zeventig leden in de leeftijd van 20 tot 88 jaar. Zij worden begeleid door percussionisten en door de accordeon van de dirigent. Het koor treedt zo’n achttien keer per jaar op, en ze zijn dan gemiddeld met zo’n 45 koorleden bij het optreden.

De optredens hebben niet alleen het doel om muziek te maken, maar ook om geld voor de Derde Wereld te genereren. Dit doet het koor doormiddel van een collecte en de verkoop van cd’s. Het geld gaat via een rechtstreekslijntje naar een van de ‘Dichtbij-projecten’ in de Derde Wereld.

Voor het bijwonen van het kerstconcert in de Oranjerie gelden de normale entreeprijzen van het museum.