Nationale Museumweek in Museum Klok & Peel

Onder het motto 'Ons echte goud' vindt tot en met zondag 24 april de Nationale Museumweek plaats.

Museum Klok & Peel in Asten speelt daar graag op in met een vondst in de eigen collectie die ook perfect in het Jeroen Boschjaar past. Het gaat om een zeer bijzonder klokje, eind 15e eeuw gegoten door Geert van Wou. Een klokje dat ook door Jeroen Bosch kan zijn gehoord.

Met het originele Van Wou-klokje én Bosch' Tuin der Lusten-kopie brengt Klok en Peel twee kunstenaars/kunstwerken bij elkaar die mede hun stempel hebben gedrukt op de Renaissance: Jeroen Bosch, de grote allegorische schilder (ca. 1450-1516) en Geert van Wou, de beroemdste klokkengieter van het 15e eeuwse Europa (ca 1450-1527). Even werkten de leeftijdgenoten gelijktijdig in Den Bosch en moeten ze elkaar gekend hebben.

Bij Museum Klok & Peel worden ze weer aan elkaar gekoppeld via de Vlaamse beiaardier Jef Rottiers, die een prachtige kopie schilderde van Bosch' Tuin der Lusten’. Kom ze bekijken: dat schilderij én het originele Van Wou-klokje. Samen zorgen ze ervoor dat u in Museum Klok & Peel aan de Renaissance kunt ruiken.

Dagelijks zijn er speciale rondleidingen die bezoekers informatie geven over de Tuin der Lusten en het van Wou-klokje.

Om 13.30 uur en 15.00 uur krijgen bezoekers informatie over deze twee werken. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er ook rondleidingen om 11.00 uur.

Op zondag 24 april verzorgt Carl van Eyndhoven (Universiteit Leuven) bovendien een lezing over klokken in poëzie en sagen.

Kinderen kunnen tijdens de Museumweek in het museumcafé een klein stukje inkleuren van een grappig schilderij dat momenteel in Klok en Peel te zien is. Jef Rottiers schilderde het voorbeeld met daarop wel honderd spreekwoorden. Dit schilderij en de kopie van de Tuin der Lusten maken deel uit van de tentoonstelling ‘De wereld van Jef Rottiers, rondom de Tuin der Lusten’ die momenteel in Museum Klok & Peel te zien is.

Voor een bezoek aan de Museumweek gelden de normale entreeprijzen van het museum.