Pastoor Zwirs viert gouden priesterfeest met de Lieropse jeugd

Op zondag 3 juli was het precies vijftig jaar geleden dat pastoor Jan Zwirs (75) uit Lierop in de kapel van missiehuis St.-Antonius in Kaatsheuvel tot priester werd gewijd.

Het gouden priesterfeest werd op zaterdag 9 en zondag 10 juli op grootse wijze in Lierop gevierd.

Op zaterdag was er in de Koepelkerk een feest voor en door de jeugd.

Er waren optredens van Young Dynamic Fanfare, basisschool 't Rendal en vele bekende Lieroppenaren.

Het feest begon met een gedicht van Mariëlle van Rijt, die ook de presentatoren voorstelde, Boy Joosten en Koen Sijbers. Zij praatten de onderdelen op een leuke manier aan elkaar.

Op de zijschermen werd alles mooi in beeld gebracht en ook de rode draad, een rad met daarop diverse onderdelen van de viering, kwam telkens in beeld als de presentatoren riepen: 'Pastoor Jan' en de kinderen massaal volgden met: 'laat maar draaien'.

Als eerste onderdeel na het draaien aan het rad kwam 'de Koepelkerk' in beeld. Jan Kuijpers vertelde in een film mooie verhalen van de kerk en liet zelfs zien hoe hij via het buitenbruggetje in de Koepel en daarna bij het beeld terecht kwam. Als tweede werd het aangenomen kleinkind van de pastoor, Nicky Maas, uitgenodigd om nog een keer 'Lieve Opa' te zingen wat ze ook al eens met de kerstshow van De Wibra's uitgevoerd had.

Young Dynamic speelde enkele vlotte nummers tussen de diverse onderdelen door.

De volgende draai aan het rad had als uitkomst: Rijmelarij. Kinderen lieten hun rijmpjes horen, speciaal voor de pastoor. Het laatste rijmpje eindigde op: 'Dat je nog lang pastoor mag blijven... en veel geluk'.

De Moppentrommel was het volgende onderdeel van het rad. Op de beeldschermen waren vervolgens beelden te zien van diverse bijzondere activiteiten die in de kerk plaatsvonden in de tijd dat pastoor Jan in Lierop was; het optreden van de coverband van U2 en de Passie kwamen prominent in beeld.

Na de volgende draai kreeg de pastoor een diepte-interview van enkele kinderen en onder de kop 'Het pastoorke vertelt' moest de pastoor toch even uit zijn stoel om een verhaal te vertellen. Op 'zijn manier' vertelde hij over Borneo

Na het 'draaien maar' was het de beurt aan het onderdeel Praatjesmakers. Kinderen waren gefilmd tijdens het praten met elkaar over de pastoor. Zoals wat doet de pastoor in de kerk...: 'Werken'. Wat heeft de pastoor aan... 'een jurk'. Wat eet hij... ‘een dingetje en daar zit dan doping in’. Wat doet hij als hij niet in de kerk is... ‘dan zit hij in ’t Boscafé’.

Hierna zong Jasmine van Kessel voor de pastoor een mooi nummer van Marco Borsato en na de volgende draai was het tijd voor de Mistery guest. Dit bleken de misdienaars te zijn die tijdens de diensten de pastoor geassisteerd hadden. Het podium was te klein om alle (ex)misdienaars te plaatsen.

Hierna werd een grote fiets op het podium gezet. Het lied 'Op fietse' van Skik werd gebracht door Jan-Willem Dubbeldam (gitaar), Eric Hesius (zang) en Henk Coolen (mondharmonica).

Het feest eindigde met het aanbieden van een cadeau; een schilderij van Jan Zwirs opgebouwd uit een ontelbaar aantal kleine foto's van de kinderen.

De viering eindigde, zoals hij begon, met een gedicht. Dit keer voorgelezen door Sandra de Vreede.

Na afloop van deze optredens was er in de pastorietuin genoeg te eten en te drinken.