Carillon van het orkest Rieu na wereldtournee in Asten

Het mobiele carillon dat met het Johann Strauss Orchestra van Andre Rieu 120 concerten lang over de hele wereld te horen is geweest, krijgt nu een tijdje rust in het Klok & Peel Museum in Asten.

Beiaardier Frank Steijns, stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert, heeft het instrument al die tijd bespeeld.

Het mobiele carillon van Frank Steijns is ‘thuis’ in Brabant. De 43 klokken werden gegoten door de firma Petit & Fritsen, onlangs overgenomen door Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten. Guus van de Burght uit Oirschot is de uitvinder van de speciaal ontwikkelde hamers. Dankzij de nauwkeurige aanslag en de elektronische volumebegrenzer kan het carillon worden aangepast aan elke ruimte. Dit maakt het carillon uniek en uitermate geschikt voor concerten in binnenruimtes zoals kerken, theaters en concertzalen. Daarmee illustreert het carillon ook de meest actuele ontwikkeling in de beiaardcultuur. De collectie van Museum Klok & Peel is hiermee ook helemaal up-to-date.

In de eerste week van september is het carillon vanwege enkele concerten (waaronder een in de Heineken Music Hall) niet in het museum te zien. Daarna komt het terug naar klokkendorp Asten.