SIRIS.nl

Nieuwe cyclus Peellezingen

Het komend najaar wordt er weer een nieuwe cyclus van vier Peellezingen gehouden in Museum Klok & Peel in Asten en in Zalen van Bussel in Deurne.

De gezamenlijke noemer is: ‘De Peel, een Mysterie’, niet geheel toevallig ook de naam van een expositie die momenteel in Klok & Peel te zien is. 

De cyclus omvat vier lezingen op maandagavonden en een busexcursie op een zaterdag. Voor de organisatie tekenen Museum Klok & Peel, Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

De reeks begint op maandag 17 oktober in Zalen van Bussel in Deurne met een inleiding over de Geheimzinnige Sierschijf van Helden door Leo Verhart.

Op maandag 14 november neemt Museum Klok & Peel het stokje over met een avond over markante ‘Mensen in de Peel’, lieden die het imago van de Peel mede hebben gevormd.

Op zaterdagochtend 19 november krijgt de cyclus extra body met de busexcursie ‘Grenspalen in de Peel’, verzorgd door heemkundige Bernard Ploegmakers uit Rips. De excursie markeert ook een nieuw Peelconvenant dat op 20 november wordt ondertekend. Daarmee willen diverse belanghebbenden uit Brabant en Limburg een vriendschappelijk vervolg geven aan het 'Tractaat van Venlo', dat op die dag precies 300 jaar oud is. 

Op maandagavond 28 november wordt in Klok & Peel het thema ‘Helmond, hoofdstad van de Peel?’ belicht door de Helmondse stadshistoricus en publicist dr. Giel van Hooff.   

De laatste lezing in de cyclus is op maandag 19 december in Zalen van Bussel in Deurne. Dan gaat het over De Peel als natuurlijke barrière tussen Brabant en Limburg.

Voor alle lezingen geldt: 19.30 uur; ontvangst met koffie/thee; 20.00 uur start lezing; 22.00 uur einde. Deelnamekosten: € 25,00 voor de hele cyclus van vier lezingen (inclusief 2 koffie en cake) + busexcursie.

Opgave vóór maandag 12 september via www.museumklokenpeel.nl/lezingen2016 óf bij de receptie van Klok & Peel, Ostaderstraat 23, Asten, tel. 0493-691865.

De busexcursie op zaterdag 19 november vertrekt om 9.00 uur vanaf Museum Klok & Peel. Om 13.00 uur komt de bus daar terug en kunnen deelnemers desgewenst in het museum een afsluitende lunch gebruiken. Opgave daarvoor in de bus.

Los van deze cyclus zijn er dit najaar in Klok & Peel nog een paar interessante lezingen. Op vrijdag 9 september om 20.00 uur verzorgt de uit Someren afkomstige prof. dr. Paul van der Velde er de tweede Anna Ceelenlezing. Zijn onderwerp: Het Betoverde Brabant. Vooraanmelding via e-mailadres sbka@outlook.com.

Op zondag 6 november vanaf 14.00 uur verzorgt Suzanne Burdorf de Beiaardlezing 2016 van Museum Klok & Peel. Haar onderwerp:  Het verhaal achter de boeddhistische Chinese tempelklok. Voor deze lezing is geen aanmelding nodig; het museumkaartje geeft gratis toegang.