Tweede Anna Ceelen-lezing in Museum Klok & Peel

Na de eerste succesvolle Anna Ceelen-lezing houdt de Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten op vrijdag 9 september de tweede Anna Ceelen-lezing.

De lezing wordt gehouden in Museum Klok & Peel aan de Ostaderstraat in Asten en begint om 20.00 uur.

De spreker is oud-Somerenaar professor dr. Paul van der Velde en zijn lezing is getiteld: ‘Het betoverde Brabant’. In die lezing zal hij het hebben over bomen, schrandere vrouwen, dwergen, kinderrovers … in Brabant en Azië.

De toegangsprijs voor de lezing is € 5, inclusief koffie/thee bij aankomst.

Over het Anna Ceelen Huis:

Het Anna Ceelen Huis, geopend op 15 september 2013, is een documentatiecentrum voor de studie van hekserij en is genoemd naar de Astense Anna Ceelen, een van de 25 vrouwen die in 1595 om het leven kwamen bij de grote heksenjacht in Peelland. Als laatste slachtoffer stierf zij door marteling in de kelder van kasteel Bernard van Merode. Het centrum houdt zich bezig met hekserij en magie en onderwerpen die daaraan verwant zijn. Een van de activiteiten is een jaarlijkse Anna Ceelen Lezing rond de Open monumenten Dagen in september, waarbij een vooraanstaande deskundige uit de wetenschap, kunst of cultuur naar Asten komt om te spreken en te discussiëren over de betovering én onttovering, de zichtbare én onzichtbare wereld van magie en hekserij. De eerste Anna Ceelen Lezing werd in 2015 verzorgd door professor Vera Hoorens over haar biografie over Jan Wier (1515-1588), een arts die gezien wordt als de eerste grote criticus van de heksenvervolging.

Over de spreker:

Professor dr. Paul van der Velde is afkomstig uit Someren, studeerde Indiase talen en culturen in Utrecht en Leiden en heeft veel gereisd door Azië. Hij is werkzaam als hoogleraar in Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het is hem al vaak opgevallen dat thema’s en personages in verhalen soms erg op elkaar lijken, of je nu in Azië bent of gewoon thuis in Brabant.

Over de tweede Anna Ceelen Lezing:

Over de hele wereld vertellen de mensen elkaar verhalen en mythen over de meest spannende onderwerpen en de meest bizarre personages. Het lijkt wel of wij een soort behoefte hebben aan een wereld naast onze eigen wereld van alle dag, waarin onze verbeelding onbegrensd is, waardoor heel andere dingen mogelijk zijn dan in onze eigen wereld. Blijkbaar hebben we die verhalen nodig, ze kunnen ons meevoeren naar de prachtigste rijken, maar ook een soort ‘gekanaliseerde horror’ bieden. Dat vinden wij aangenaam, we hebben het nodig. Sommige verhaalthema’s kom je telkens weer in andere vormen over de hele wereld tegen. Dat geldt ook voor de personages die in verhalen een rol spelen. Verhalen reizen ook, het verhaal van het leven van Boeddha staat zelfs afgebeeld in de kathedraal van Antwerpen en vond zijn weg in de christelijke legenden. In deze presentatie gaan we kijken naar een aantal van dit soort figuren en verhalen en dan blijkt soms dat wat je in bepaalde gevallen heel ver weg in Azië vindt eigenlijk bijna zo naast de deur te vinden is, gewoon in Brabant.