Sint Jorisgilde Asten schenkt document

Op zondag 11 september, op de jaarlijkse Kastelendag, bezoekt het Sint Jorisgilde uit Asten om 14.00 uur de Astense kasteelruïne om de eeuwenoude binding tussen kasteelbewoners en het gilde levend te houden. Toespraken en een vendelhulde zijn traditie.

Bijzonder is het aanbieden van een origineel krantenartikel uit 1935 over de geschiedenis en herbouwplannen van het kasteel.

Het krantenartikel stond in ‘De Zuidwillemsvaart’ van zaterdag 16 november 1935. Deze krant is één van de (Helmondse) voorgangers van het huidige ED.

In het artikel beschrijft Jac Heeren uitvoerig de geschiedenis van het kasteel. Een pentekening van J. Rooijakkers naar een gravure uit de 18e eeuw en een pentekening van de ruïne van Jos de Vries Lz. verluchtigen het artikel.

Deken Jan Gondrie, de ontdekker van het paginagrote artikel zal het aanbieden om opgenomen te worden in de collectie van het Anna Ceelenhuis.

Na het kasteelbezoek trekt het gilde naar het schietterrein aan de Polderweg, waar de dag met schietwedstrijden en op feestelijke wijze zal worden afgesloten.