Streep door Grand Prix-motocross in Lierop

De gemeente Someren moet de Grand Prix-motorcrosswedstrijden op het circuit De Herselse Bossen in Lierop verbieden zolang het evenement niet is vastgelegd in een bestemmingsplan.

Dat heeft de Raad van State besloten in hoger beroep.

Met de uitspraak geeft de hoogste rechter gevolg aan de uitspraak van de Bossche bestuursrechter.

Ook die had bepaald dat de Grand Prix-motorcrosswedstijden niet mogen doorgaan. Dit tot tevredenheid van omwonenden, die zich beklaagden over de herrie in hun achtertuin.

Om de sporters alsnog te laten crossen, moet eerst het bestemmingsplan worden aangepast, zo heeft de hoogste rechter nu besloten. De gemeente Someren vond dit in eerste instantie niet nodig omdat de wedstrijden onder het overgangsrecht zouden vallen.

Volgens de Raad van State hebben zowel de gemeente Someren als motorcrossclub MAC Lierop niet keihard aangetoond dat de crossactiviteiten in de Herselse Bossen al voor 1982 zo intensief waren als de laatste jaren.

In 2013 hield MAC Lierop voor het laatst een Grand Prix. Organisator Youthstream riep MAC Lierop in 2008 uit tot beste WK-organisatie van het jaar.

Nederland kent al twee GP's, in Valkenswaard en Assen. De kans dat Lierop een Grand Prix toegewezen krijgt, is erg klein.

MAC Lierop begon in de jaren tachtig voorzichtig met wedstrijden voor het Nederlands kampioenschap, gevolgd door de eerste zijspan Grand Prix in 1994. De eerste solo-Grand Prix (in de klasse 500cc) vond plaats in 1996 en het jaar daarna kreeg Lierop de finale van het wereldkampioenschap in de 125 cc-klasse.