Peellezingencyclus

Museum Klok & Peel , de heemkundekringen van Asten-Someren en Deurne, Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven houden dit najaar gezamenlijk een lezingencyclus onder de naam ‘De Peel, ’n Mysterie’.

De cyclus omvat vier lezingen - twee in  Asten en twee in Deurne - met tussendoor een excursie naar de grenspalen in de Peel.

De aftrap wordt maandag 17 oktober verricht in Zalen van Bussel in Deurne. Daar komt Leo Verhart vertellen over ‘De geheimzinnige Sierschijf van Helden’.

Die sierschijf is een van de topstukken in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Op de schijf is een vechtende man te zien omringd door dieren. De schijf zou halverwege de 19e eeuw gevonden zijn in Helden, maar er zijn ook andere claims.

De lezing in Zalen van Bussel, Sint Jozefstraat 77 in Deurne, begint om 20.00 uur. Om 19.30 uur is er ontvangst met koffie en thee. De avond is voor hen die zich reeds op de hele cyclus hebben ingeschreven of dat alsnog willen doen, maar er zijn aan de zaal ook losse kaarten verkrijgbaar.

De aangekondigde avond met Tij Kools en Piet Snijders over ‘Mensen in de Peel’ op 14 november in het Astens Museum Klok & Peel wordt om gezondheidsredenen omgezet in een lezing van de Deurnese historica Miranda van de Mortel. Het onderwerp blijft: ‘markante mensen in de Peel’.

Op zaterdag 19 november vindt vanaf Museum Klok & Peel de bus excursie naar de ‘Grenspalen in de Peel’ plaats onder leiding van Bernard Ploegmakers.

De overige twee lezingen: maandag 28 november in Klok & Peel: 'Helmond, hoofdstad van de Peel?' met inleider Giel van Hooff uit Helmond en maandag 19 december in Zalen van Bussel: 'De andere (Limburgse) kant van de Peel' met inleider Rien van de Brand uit Venray.

Kaarten voor de totale cyclus à € 25, inclusief excursie, kunnen besteld worden via www.museumklokenpeel.nl/lezingen2016 of bij de receptie van Museum Klok & Peel, Ostaderstraat 23, Asten, tel. 0493-691865.

Losse kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar aan de zaal.