Een gratis roman voor bibliotheekleden

Van dinsdag 1 november tot en met woensdag 30 november vindt de elfde editie plaats van de campagne Nederland Leest.

Dit jaar staat niet één boek centraal, maar een thema: democratie.

Zolang de voorraad strekt kunnen bibliotheekleden een gratis roman afhalen, waarbij de keuze is uit de volgende drie:

- Heer van de vliegen – William Golding (1954)
- Liefde en schaduw – Isabelle Allende (1986)
- Morten – Anna Levander (2014)

Heer van de vliegen – William Golding (1954)

Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Men begrijpt dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar er ontstaat een rivaliteit die uitmondt in een bloedige oorlog. Lord of the Flies is een klassieker uit de wereldliteratuur.

Liefde en schaduw – Isabelle Allende (1986)

Lange tijd gelooft journaliste Irene haar moeder, die vindt dat democratie alleen maar tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime. Terwijl zij en fotograaf Francesco in verzet gaan, ontluikt hun liefde.

Morten – Anna Levander (2014)

De ambitieuze politicus Morten Matthijssen schuwt geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

De initiator van deze campagne is de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

Eerdere titels van Nederland Leest waren: Een bundel korte verhalen, gekozen door A.L. Snijders, Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart, Erik of het klein insektenboek van Godfried Bomans, De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans, Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert, De grote zaal van Jacoba van Velde, Oeroeg van Hella S. Haasse, Twee vrouwen van Harry Mulisch, De gelukkige klas van Theo Thijssen en Dubbelspel van Frank Martinus Arion.

Meer info: www.bibliotheekhelmondpeel.nl.